Blog: De vaccicheck

De Vaccicheck – Titerbepaling

Vaccineren op maat – Titeren

De vaccicheck, ook wel titerbepaling genoemd, is een sneltest waarbij we bloed afnemen om te bepalen of er nog voldoende afweerstoffen aanwezig zijn tegen parvo, hondenziekte en besmettelijke leverziekte (HCC). Al jaren is er is er een discussie of het wel nodig is om elk jaar de hond te vaccineren. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de cocktail vaccinatie niet meer jaarlijks nodig is. In onze dierenkliniek vaccineren we al jaren de grote cocktail nog maar eens in de drie jaar. Echter, nieuwe studies wijzen uit dat de bescherming soms nog langer aanhoudt, waardoor de hond nog goed beschermd is. Dit is dus te bepalen met behulp van de vaccicheck. De uitzondering is de vaccinatie tegen de ziekte van Weil (leptospirose). Deze vaccinatie dient jaarlijks gegeven te worden.

Voor wie is de titerbepaling aan te raden?

  • elke hond, waarvan de eigenaar de hond wel goed beschermd wil hebben, maar onnodige vaccinatie wil voorkomen
  • de hond die een overreactie heeft laten zien (allergisch)
  • de hond die een onbekende voorgeschiedenis heeft
  • de hond die ziek is of bijvoorbeeld een auto-immuunziekte heeft gehad

Hoe gaat de titerbepaling in zijn werk?

U kunt een afspraak maken voor vaccicheck, gezondheidscontrole en vaccinatie. Als u uw hond wil laten titeren dan hebben we graag dat u een afspraak maakt op de maandag. Uw hond wordt helemaal nagekeken en we geven de jaarlijkse vaccinatie tegen de ziekte van Weil. En indien gewenst tegen kennelhoest, rabiës en de ziekte van lyme.  Hierna worden enkele druppels bloed afgenomen. De vaccicheck wordt ingezet en de uitslag wordt binnen de 24 uur doorgegeven. Als de afweer voldoende is, hoeft u pas het jaar erop weer terug te komen met uw hond. Is de bescherming onvoldoende, dan kunt u een afspraak maken voor de cocktail vaccinatie. Op het moment van de consultatie betaalt u het consult, de bloed afname inclusief de vaccinatiecheck en de entingen die nodig zijn. Als u terug dient te komen voor nog een vaccinatie dan moet u binnen de week terugkomen en betaalt u alleen de benodigde entstof.

Wanneer is het handig om te starten met de vaccicheck?

  • honden, die 1 jaar zijn. Sommige honden hebben onvoldoende afweer opgebouwd tegen de 3 ziektes, waarop we kunnen testen.
  • Pups kunnen ook herhaaldelijk nagekeken worden of de vaccinatie wel aanslaat. In dat geval geven we individueel advies afhankelijk van de testresultaten en de leeftijd van uw pup.