Artrose bij de Hond of Kat

Geplaatst op:

Honden of katten kunnen in hun leven te maken krijgen met artrose, dit is slijtage in de gewrichten. Gezonde botten worden bekleed met een laagje kraakbeen. Dit kraakbeen beschermt de beenderen. Als het gaat slijten dan gaan de gewrichten minder soepel bewegen. Dit resulteert in een ontstekingsreactie. Er ontstaat dan een vermindering in de aanmaak van gewrichtsvloeistof. Daardoor krijgt het kraakbeen minder voedingsstoffen en de kwaliteit van het kraakbeen wordt steeds minder. Dus de artrose wordt langzaam aan steeds erger. Toch is dit met een goede behandeling te beïnvloeden.

Symptomen Hond

  • Stijf uit de mand stappen
  • Meer stijfheid na een actieve dag of langere wandeling
  • Minder goed de trap op kunnen of minder snel in de auto springen
  • Mank lopen gedurende de dag maar tijdens een spelletje zie je er niets meer van
  • Uiteindelijk willen ze minder vaak bewegen
  • Bij het begin erg mank lopen en na een tijdje lopen gaat het beter

Symptomen Kat

  • Minder actief en minder spelen
  • Springt minder hoog dan voorheen
  • Sommigen worden onzindelijk omdat het naar de kattenbak gaan pijn veroorzaakt

Behandeling

Gewrichtsproblemen kunnen veel leed veroorzaken. Hoe sneller de diagnose, hoe sneller er met een goede behandeling gestart kan worden. We kunnen uw huisdier een veel betere kwaliteit van leven bezorgen door het aanpassen van de voeding. Ook door het geven van medicatie en supplementen voor de gewrichten.

Voeding

Als een hond of kat artrose heeft, kunt u het beste overstappen op voeding die de gewrichten ondersteunen. Er zitten talrijke supplementen in die zorgen voor een betere functie van de gewrichten. In veel gevallen is het zelfs zo dat we de hoeveelheid ontstekingsremmende medicatie kunnen verminderen of stoppen dankzij de voeding.

Ontstekingsremmers / Pijnstillers

Door de ontsteking te remmen wordt de vorming van de artrose geremd. En de pijn in het gewricht verminderd. Dus de levenskwaliteit van uw hond of kat neemt toe. Veel huisdieren laten niet zien dat ze pijn hebben.

Aangepaste beweging

Laat de hond zoveel mogelijk rechtlijnig lopen, ook zwemmen is een goede vorm van beweging. Het beste is om dagelijks vaak kortere stukken te lopen, dit is gezonder dan langere wandelingen. Snelle draaiingen zijn niet goed voor gewrichten met artrose, dus apporteren en snelle spelletjes zijn af te raden. Veelvuldig trappen lopen dient ook vermeden te worden. Kijk goed naar wat de hond aan kan.

Overgewicht

Een te hoog lichaamsgewicht betekent een overbelasting van alle gewrichten. Dus voorkom dat je hond of kat te zwaar wordt. Anders is het noodzakelijk om uw huisdier te laten afvallen, zo zullen ze beter kunnen bewegen.

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte van Dierenkliniek het Liesvelt


Uitnodiging boerenavond met thema UIERGEZONDHEID 8 november 2022


Op dinsdagavond 8 november willen we in samenwerking met het bedrijf Hipra u hierbij...

Lees meer

Epilepsie


Epilepsie is een vaak voorkomend probleem. Ze kunnen regelmatig een epileptische aanval...

Lees meer

Vuurwerkangst


Een studie heeft uitgewezen dat 50% van de honden bang is voor harde geluiden zoals...

Lees meer

Dierenkliniek Het Liesvelt is een gemengde praktijk die landbouwhuisdieren en gezelschapsdieren behandelt.

Contact Info

Energieweg 32, Groot-Ammers
Vanaf maandag weer
0184 - 601558

Social Media