​Dolly Parton Syndroom

Geplaatst op:

Het Dolly Parton syndroom is een zwelling van de melkklieren bij de kat die veroorzaakt wordt door het hormoon progesteron. Omdat de zwelling enorm groot kan worden heet de aandoening ook wel Dolly Parton syndroom. Het is een goedaardige zwelling maar het kan zo groot worden dat het zeer pijnlijk wordt voor de kat.

In de eierstok van een kat wordt het hormoon progesteron geproduceerd nadat er een eisprong heeft plaatsgevonden. Tijdens de dracht wordt het hormoon constant geproduceerd. Ook bij een schijndracht wordt er voor een langere periode progesteron aangemaakt. Bij langdurig hoge progesteronspiegels in het bloed kunnen er flinke zwellingen van de melkklieren ontstaan. 

Oorzaak

  • Poezepil - Door het langdurig gebruik van de poezenpil is er een groot risico op het Dolly Parton Syndroom. De poezepil wordt gebruikt als anticonceptie en het voorkomen van krolsheid.
  • Niet-gesteriliseerde poezen - Doordat de kat regelmatig krols wordt is het risico groter.
  • Dracht / Schijndracht - Tijdens een dracht of schijndracht wordt er langdurig progesteron geproduceerd, hierdoor is het risico verhoogt.
  • Progesteronpreparaten - Als een poes of kater langdurig hiermee wordt behandeld is de kans op het Dolly Parton Syndroom groter.


Symptomen

De melkklieren van de kat zwellen enorm op. Ze kunnen zelfs zo groot worden dat ze bij het lopen over de grond slepen en het kan dan ook voorkomen dat de huid van de melkklieren beschadigd raakt en dat er zweren ontstaan. De zwelling kan ontstaan in één of meerdere melkklieren, soms zijn zelfs alle melkklieren aangetast. 

De melkklieren voelen vrij hard aan en vertonen aanvankelijk geen pijn. In een later stadium kan er wel degelijk pijn ontstaan, zeker wanneer de klieren ontstoken raken. In dat geval zal de kat er ook ziek van zijn. Ze krijgt dan last van een slechte eetlust, sloomheid, pijn en soms een versnelde hartslag.

Behandeling

Omdat deze aandoening wordt veroorzaakt door het hormoon progesteron, is het van belang om de productie hiervan te stoppen. 

Als een kat met progesteronpreparaten behandeld wordt, moet deze behandeling worden gestopt. Niet gesteriliseerde poezen zullen gesteriliseerd moeten worden, hetzelfde geldt voor poezen die schijnzwanger zijn. De aandoening kan ook behandeld worden door middel van een injectie met een hormoonpreparaat erin. In sommige gevallen is de aandoening zo erg dat de melkklieren met afwijkend weefsel operatief moeten worden verwijderd.

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte van Dierenkliniek het Liesvelt


​Dolly Parton Syndroom


Het Dolly Parton syndroom is een zwelling van de melkklieren bij de kat die veroorzaakt...

Lees meer

Grasaar


Als gras niet gemaaid wordt zal het rond de maanden juni, juli en augustus aren...

Lees meer

Blaasontsteking en blaasgruis bij de kat


Hoewel de term blaasontsteking bij de meeste mensen doet vermoeden dat het om een...

Lees meer

Dierenkliniek Het Liesvelt is een gemengde praktijk die landbouwhuisdieren en gezelschapsdieren behandelt.

Contact Info

Energieweg 32, Groot-Ammers
10:00 - 17:30
0184 - 601558

Social Media