Epilepsie

Geplaatst op:

Epilepsie is een vaak voorkomend probleem. Ze kunnen regelmatig een epileptische aanval krijgen. Daarom is het belangrijk om te weten wat u kunt doen tijdens zo’n situatie.

Wat is epilepsie?

Een hond die last heeft van epilepsie kan regelmatig een epileptische aanval krijgen. Het is per geval verschillend hoe vaak dit dier er last van zal hebben. Het kan zijn dat het maar 1x in een jaar is, maar ook maandelijks of wekelijks. Het is ook mogelijk dat het dier er dagelijks of meerdere keren op een dag last van heeft.

De aanvallen ontstaan doordat de functie van de hersencellen verstoord is. Het zenuwstelsel, waar de hersenen onderdeel van zijn, kan je vergelijken met een netwerk van elektrische kabels waar stroom langs geleid wordt. De hersencellen wekken elektrische signalen op, geven het door en ontvangen ze weer. Bij een epileptische aanval is er sprake van een kortdurende ontsporing van de elektrische signalen in de hersencellen.

Oorzaak

Bij epilepsie vinden de aanvallen plaats zonder aantoonbare reden. Epilepsie is een neurologisch probleem. In de meeste gevallen zien we eerste aanvallen op een leeftijd van 1-6 jaar ontstaan. Vaak beginnen de aanvallen onopvallend zonder dat de eigenaar het door heeft.

Een dier kan ook een epileptische aanval krijgen doordat er een ander probleem is. Dit kan bijvoorbeeld komen door ernstige lever- en nieraandoeningen, te laag suikergehalte in het bloed, hersenaandoeningen (infecties en tumoren) maar ook vergiftigingen. In principe kunnen dieren van alle leeftijden last van epilepsie krijgen, maar gezien de problemen meestal op oudere leeftijd.

Epileptische aanval

Het verschilt erg hoe een aanval verloopt. Als uw dier vaker een epileptische aanval heeft gehad zijn deze makkelijker te herkennen. Een epileptische aanval bestaat uit 3 fasen.

Inleidende fase

Deze fase kan heel lang of juist heel kort duren. Je zal zien dat uw dier soms rustig, soms juist onrustig zal zijn. Ook kan het dier een wat rare blik in zijn ogen hebben. 

Toeval

Als uw dier de toeval heeft zult u zien dat hij/zij last heeft van:

  • Omvallen en bewustzijnsverlies
  • Hevige krampen over het hele lichaam
  • Krampachtige bewegingen met de poten
  • Klapperen met de kaken, schuimbekken
  • Verlies van urine en ontlasting

Deze fase van de aanval kan enkele minuten duren en er zeer alarmerend uitzien. Duurt deze fase langer dan 10 minuten, dan spreken we van status epilepticus en dient u altijd een dierenarts te bellen! Uitleidende fase

Als uw dier stopt met het hebben van krampen en het dier weer bijkomt gaat hij/zij de uitleidende fase in. Vaak zijn ze flink van slag en bewegen ze erg ongecoördineerd. Deze fase kan enkele seconden tot wel dagen aanhouden.

Wat kunt u het beste doen tijdens een aanval?

Een epileptische aanval is niet te stoppen, het is belangrijk te beseffen dat uw hond tijdens een aanval geen enkele bewuste coördinatie heeft.

  • Probeer rustig te blijven. Afwachten en observeren is het juiste advies.
  • Schuif eventueel meubels aan de kant zodat het dier zich niet kan verwonden.
  • Noteer de duur van de aanval en de verschijnselen.
  • Probeer niet uw dier te kalmeren door hem te aaien of proberen vast te houden!
  • Probeer zeker geen tabletten in te geven!
  • Duurt de eigenlijke aanval langer dan 10 minuten, dan belt u uw dierenarts.
  • Is het de eerste aanval van uw dier , dan kunt u het beste een afspraak met uw dierenarts maken om het dier te laten onderzoeken.
  • Wanneer al eerder epilepsie is geconstateerd door uw dierenarts en uw dier heeft meerdere aanvallen achter elkaar, dan kunt u thuis medicatie na een aanval toedienen.

Behandeling

Er moet eerst onderzocht worden wat de reden van de epileptische aanvallen zijn. Als dit bijvoorbeeld een leveraandoening is dan moet die worden behandeld, indien mogelijk. 

Dan wordt er gekeken naar hoe vaak het dier er last heeft van epileptische aanvallen. Om een goed beeld hiervan te krijgen wordt er niet altijd meteen gestart met medicatie. 

Prognose

Er zijn genoeg gevallen bekend waarbij honden in hun hele leven maar één of enkele epilepsie aanval(len) krijgen. Dieren met epilepsie kunnen in principe net zo oud worden als gezonde dieren. Buiten de aanvallen hebben zij een normaal leven. Daarbij is het verstandig om in het achterhoofd te houden dat als de aanvallen te vaak komen en te heftig zijn. Er rekening moet worden gehouden met euthanasie.

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte van Dierenkliniek het Liesvelt


Uitnodiging boerenavond met thema UIERGEZONDHEID 8 november 2022


Op dinsdagavond 8 november willen we in samenwerking met het bedrijf Hipra u hierbij...

Lees meer

Epilepsie


Epilepsie is een vaak voorkomend probleem. Ze kunnen regelmatig een epileptische aanval...

Lees meer

Vuurwerkangst


Een studie heeft uitgewezen dat 50% van de honden bang is voor harde geluiden zoals...

Lees meer

Dierenkliniek Het Liesvelt is een gemengde praktijk die landbouwhuisdieren en gezelschapsdieren behandelt.

Contact Info

Energieweg 32, Groot-Ammers
Vanaf maandag weer
0184 - 601558

Social Media