Grasaar

Geplaatst op:

Als gras niet gemaaid wordt zal het rond de maanden juni, juli en augustus aren ontwikkelen. Deze stekelige aren kunnen afbreken en blijven in de vacht van uw hond of kat hangen. Ook achtergebleven aren kunnen in de herfst en winter nog voor problemen zorgen. Vooral rassen met wat langere haren lopen meer risico. 

Naast dat deze aren in de vacht blijven hangen kunnen ze ook diep in de huid dringen. In de oren, tussen de tenen, in de wang, in het oog en zelfs in de neus, grasaren ‘kruipen’ steeds dieper in de huid.

In het oor

Het dier kan last krijgen van een grasaar in het oor. In sommige gevallen dringen aren helemaal door het trommelvlies heen. Er kan een heftige oorontsteking ontstaan. Je zal zien dan uw dier vaak schudt met zijn kop, zijn kop scheef houdt of krabt aan zijn oren.

In de huid

Grasaren kruipen graag tussen de tenen van uw dier. Hierdoor kan uw dier mank gaan lopen  en/of veel gaan likken tussen zijn tenen. Maar ook op andere plekken van het lichaam kan de grasaar naar binnen kruipen. Als je een klein gaatje ziet, kan het zijn dat er een grasaar in zit. Ontstaat er geen ontsteking? Dan heeft uw dier het waarschijnlijk al weggelikt. Als er toch een ontsteking optreedt, moet de dierenarts op zoek gaan naar het eventuele grasaar.

In het oog

Ook kunnen grasaren in het oog belanden. Uw dier zal tranende ogen krijgen en veel in het oog proberen te wrijven. Door veel te knipperen verdwijnt de grasaar snel achter het ooglid. Het is dus verstandig als de grasaar nog te zien is, deze snel te laten verwijderen.

In de neus

Op het moment dat een grasaar in de neus beland zal uw dier flink gaan niezen. Het neusgat kan flink beschadigen en het dier kan eventueel bloed gaan niezen. Ook kan er een ontsteking ontstaan.

Behandeling

In alle gevallen is het belangrijk dat de grasaar wordt opgespoord en uit het lichaam word verwijderd. Hoe langer de grasaar in het dier zit, hoe dieper deze erin zal ‘kruipen’. Het eruit halen van deze grasaar wordt steeds lastiger. Als de grasaar er nog niet diep in zit en het dier niet erg pijnlijk reageert kan het zonder verdoving eruit worden gehaald. In de meeste gevallen is het echter nodig uw dier eerst onder narcose te brengen.

Voorkomen

Door het controleren van uw dier kunt u een hoop narigheid voorkomen. Als u na elke wandeling uw dier checkt op grasaren dan bent u er op tijd bij. Vooral dieren met wat langer haar extra nakijken en als u bent wezen wandelen in hoog gras. Als uw dier een grasaar heeft, wacht dan niet te lang met contact opnemen met uw dierenarts.

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte van Dierenkliniek het Liesvelt


Uitnodiging boerenavond met thema UIERGEZONDHEID 8 november 2022


Op dinsdagavond 8 november willen we in samenwerking met het bedrijf Hipra u hierbij...

Lees meer

Epilepsie


Epilepsie is een vaak voorkomend probleem. Ze kunnen regelmatig een epileptische aanval...

Lees meer

Vuurwerkangst


Een studie heeft uitgewezen dat 50% van de honden bang is voor harde geluiden zoals...

Lees meer

Dierenkliniek Het Liesvelt is een gemengde praktijk die landbouwhuisdieren en gezelschapsdieren behandelt.

Contact Info

Energieweg 32, Groot-Ammers
Vanaf maandag weer
0184 - 601558

Social Media