Het verhaal van Spike: Mycoplasma

Geplaatst op:

Spike, een lieve oudere kat, kwam op het spreekuur in Ameide op consultatie. Hij voelde zich absoluut niet lekker, ook was Spike erg zwak en wilde niet meer eten. Het was gelijk duidelijk dat hij bloedarmoede had, maar hoe dat kwam was nog niet duidelijk.

Op de praktijk in Groot-Ammers werd hij verder onderzocht. Hieruit bleek dat zijn bloedwaarden waren zo slecht waren dat hij op de rand van de dood zweefde. Hij werd onmiddellijk behandeld hiervoor. Daarbij is het zeer belangrijk de oorzaak van de bloedarmoede moet worden gevonden, zodat ook de oorzaak kan worden behandeld. Bij bloedarmoede is het erg lastig om de oorzaak te vinden omdat er veel oorzaken kunnen zijn. Dit kan door middel van een zeer uitgebreid bloedonderzoek waaruit kwam dat Spike last heeft van Mycoplasma Haemofelis. 

Mycoplasma Haemofelis is een wereldwijd voorkomende bacterie die zich vastzet op het oppervlak van rode bloedcellen en daardoor veroorzaakt hij een beschadiging aan de rode bloedcellen waardoor ze minder lang leven. Als er veel bacteriën zijn dan worden er heel veel rode bloedcellen afgebroken. De rode bloedcellen vervoeren zuurstof in het lichaam naar alle organen toe. Dus met te weinig rode bloedcellen kan je niet overleven. Deze bacterie kan je oplopen door middel van vlooien, ze kunnen de bacterie overbrengen. Ook via vechtwonden kunnen katten deze ziekte krijgen.

Spike is inmiddels in behandeling, en het gaat ontzettend goed. Wel moeten we hem in de toekomst goed in de gaten houden zodat het goed blijft gaan.

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte van Dierenkliniek het Liesvelt


Het verhaal van Spike: Mycoplasma


Spike, een lieve oudere kat, kwam op het spreekuur in Ameide op consultatie. Hij...

Lees meer

​De Vaccicheck – Titerbepaling


Vaccicheck is een test die antilichamen (antistoffen) in het bloed meet tegen de meest...

Lees meer

​Dolly Parton Syndroom


Het Dolly Parton syndroom is een zwelling van de melkklieren bij de kat die veroorzaakt...

Lees meer

Dierenkliniek Het Liesvelt is een gemengde praktijk die landbouwhuisdieren en gezelschapsdieren behandelt.

Contact Info

Energieweg 32, Groot-Ammers
14:00 - 18:00
0184 - 601558

Social Media