Het verhaal van Spike: Mycoplasma

Geplaatst op:

Spike, een lieve oudere kat, kwam op het spreekuur in Ameide op consultatie. Hij voelde zich absoluut niet lekker, ook was Spike erg zwak en wilde niet meer eten. Het was gelijk duidelijk dat hij bloedarmoede had, maar hoe dat kwam was nog niet duidelijk.

Op de praktijk in Groot-Ammers werd hij verder onderzocht. Hieruit bleek dat zijn bloedwaarden waren zo slecht waren dat hij op de rand van de dood zweefde. Hij werd onmiddellijk behandeld hiervoor. Daarbij is het zeer belangrijk de oorzaak van de bloedarmoede moet worden gevonden, zodat ook de oorzaak kan worden behandeld. Bij bloedarmoede is het erg lastig om de oorzaak te vinden omdat er veel oorzaken kunnen zijn. Dit kan door middel van een zeer uitgebreid bloedonderzoek waaruit kwam dat Spike last heeft van Mycoplasma Haemofelis. 

Mycoplasma Haemofelis is een wereldwijd voorkomende bacterie die zich vastzet op het oppervlak van rode bloedcellen en daardoor veroorzaakt hij een beschadiging aan de rode bloedcellen waardoor ze minder lang leven. Als er veel bacteriën zijn dan worden er heel veel rode bloedcellen afgebroken. De rode bloedcellen vervoeren zuurstof in het lichaam naar alle organen toe. Dus met te weinig rode bloedcellen kan je niet overleven. Deze bacterie kan je oplopen door middel van vlooien, ze kunnen de bacterie overbrengen. Ook via vechtwonden kunnen katten deze ziekte krijgen.

Spike is inmiddels in behandeling, en het gaat ontzettend goed. Wel moeten we hem in de toekomst goed in de gaten houden zodat het goed blijft gaan.

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte van Dierenkliniek het Liesvelt


Uitnodiging boerenavond met thema UIERGEZONDHEID 8 november 2022


Op dinsdagavond 8 november willen we in samenwerking met het bedrijf Hipra u hierbij...

Lees meer

Epilepsie


Epilepsie is een vaak voorkomend probleem. Ze kunnen regelmatig een epileptische aanval...

Lees meer

Vuurwerkangst


Een studie heeft uitgewezen dat 50% van de honden bang is voor harde geluiden zoals...

Lees meer

Dierenkliniek Het Liesvelt is een gemengde praktijk die landbouwhuisdieren en gezelschapsdieren behandelt.

Contact Info

Energieweg 32, Groot-Ammers
Vanaf maandag weer
0184 - 601558

Social Media