Vaccineren van uw konijn

Geplaatst op:

Het is verstandig om uw konijn jaarlijks te laten enten tegen Myxomatose en het RHD virus (type 1 en 2). Deze ziektes zijn vaak dodelijk voor uw konijn. Daarom organiseren wij het konijnenspreekuur op:

Konijnenspreekuur in Groot-Ammers

Maandag 24 juni 2019: 16:30 - 17:30
Vrijdag 28 juni 2019: 14:30 - 15:30

Konijnenspreekuur in Ameide

Maandag 24 juni 2019: 18:30 - 19:00
Vrijdag 28 juni 2019: 13:30 - 14:00


Hieronder leest u meer over de konijnenziektes waartegen er wordt gevaccineerd.

Myxomatose

Dit wordt veroorzaakt door een virus (Myxomavirus, behorende tot de pokkenvirussen). Myxomatose wordt met name verspreid door stekende insecten zoals vlooien muggen en vliegen. Ook is besmetting via direct contact met besmette dieren of materialen mogelijk.

Voorkomen

- Probeer uw konijn te beschermen tegen insecten door deze uit het hok te houden door middel van horren of fijnmazig gaas.
- Bestrijd vlooien dus vermijd ook het contact met dieren die vlooien hebben.
- Zorg voor een goede hygiëne. Zeker als u meerdere konijnen in verschillende hokken heeft.
- Bij verdenking van myxomatose is het van belang dat de konijnen geen onderling contact kunnen hebben. En u contact op neemt met de dierenarts.
- Vaccineren!

Symptomen

De tijd tussen besmetting en de eerste symptomen is enkele dagen tot 2 weken. De ziekte kenmerkt zich door zwelling van de oogleden, mond en anus. Doordat de oogleden erg gezwollen raken kan het konijn niet meer zien en wordt als het ware blind.

Er ontstaan knobbels in de huid (myxomen). Voornamelijk op de oren, rond de mond en op de rug. Na enkele dagen ontstaat er een longontsteking waaraan het konijn zal overlijden.

VHS / RHD

Het Viraal Haemorrhagisch Syndroom ook wel het Rabbit Haemorrhagic Disease genoemd. Een zeer besmettelijke en vaak dodelijke ziekte die veroorzaakt wordt door een calicivirus. 

De ziekte verspreidt zich via direct contact tussen konijnen, maar ook via mest, insecten (zoals vliegen) en besmet materiaal (zoals kooien en drinkflesjes).

Voorkomen

- Probeer uw konijn te beschermen tegen insecten door deze uit het hok te houden door middel van horren of fijnmazig gaas.
- Zorg voor een goede hygiëne. Zeker als u meerdere konijnen in verschillende hokken heeft.
- Pluk geen gras op plaatsen waar ook wilde konijnen kunnen komen.
- Vaccineren!

Symptomen

Na een incubatietijd van 1-3 dagen kunnen de eerste symptomen optreden. Het konijn wordt depressief, eet niet meer, raakt benauwd, krijgt koorts, schreeuwt en tandenknarst. In het laatste stadium van de ziekte zie je vaak schuimige, bloederige neusuitvloeiing. Meestal sterft het konijn snel aan bloedingen in het lichaam. Deze bloedingen treden met name op in de darmen. De ziekte gaat echter niet altijd gepaard met bloedingen. Er is ook een vorm waarbij het konijn plots dood neervalt zonder eerst andere symptomen te hebben vertoond. Zenuwverschijnselen kunnen ook voorkomen.

Het nieuwe virus type (RHD type 2) kan naast een acuut ziektebeeld, ook een meer chronisch ziektebeeld geven, waardoor konijnen gedurende een langere periode ziek zijn.

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte van Dierenkliniek het Liesvelt


Uitnodiging boerenavond met thema UIERGEZONDHEID 8 november 2022


Op dinsdagavond 8 november willen we in samenwerking met het bedrijf Hipra u hierbij...

Lees meer

Epilepsie


Epilepsie is een vaak voorkomend probleem. Ze kunnen regelmatig een epileptische aanval...

Lees meer

Vuurwerkangst


Een studie heeft uitgewezen dat 50% van de honden bang is voor harde geluiden zoals...

Lees meer

Dierenkliniek Het Liesvelt is een gemengde praktijk die landbouwhuisdieren en gezelschapsdieren behandelt.

Contact Info

Energieweg 32, Groot-Ammers
Vanaf maandag weer
0184 - 601558

Social Media