Konijnen


Hieronder staan enkele adviesbrieven om nog eens rustig door te nemen:Vaccinatie


Eind 2015/begin 2016 was er een uitbraak van het Rabbit Hemorrhagic disease type 2 virus (RHD-2). RHD wordt ook wel Viral hemorrhagic disease (VHD) genoemd. Type 1 is al langer bekend, maar type 2 zorgt op dit moment voornamelijk voor de klinische gevallen. Sinds de uitbraak worden er elk jaar nog konijnen aangeboden die deze zeer gevreesde ziekte onder de leden hebben. Ziekte als gevolg van type 2 heeft in bijna alle gevallen een acute dood tot gevolg. Daarnaast is de kans op deze ziekte op dit moment erg groot. Om dit te voorkomen is het advies om 1 x per jaar de dieren te laten vaccineren. Vaccinatie kan volgens bijsluiter vanaf 30 dagen leeftijd. Echter, voor het verkrijgen van een goede immuniteitsopbouw is het belangrijk om de konijnen niet voor de 8-10 weken te laten vaccineren. 

Naast RHD komen er elk jaar nog een aantal gevallen van Myxomatose voor. Ook hierbij geldt voorkomen is beter dan genezen. Konijnen kunnen volgens bijsluiter vanaf 5 weken gevaccineerd worden met een vaccin dat zowel type 1 RHD als Myxomatose bevat. Een keer per jaar is voldoende. Maar ook hier geldt dat jonge konijnen liever niet voor de 8-10 weken gevaccineerd worden.

Vaccinatie kunt u laten doen tijdens de inloopspreekuren, volgens het vaccinatieplan hieronder:
- 1e vaccinatie: vaccin tegen RHD type 2 (vanaf 8- 10 weken leeftijd)

én met minimaal 3 weken tussentijd

- 2e vaccinatie: vaccin tegen RHD type 1 en Myxomatose

Is één vaccinatie in ieder afzonderlijk geval voldoende?
In bijna  alle gevallen is 1 vaccinatie voldoende om voor een jaar bescherming te bieden. Als uw konijn al eerder tegen myxomatose is geënt en niet tegen RHD/VHD of een infectie met myxomatose heeft overleefd, dan kan het zijn dat er onvoldoende bescherming wordt opgebouwd tegen RHD/VHD. In deze gevallen is het aan te raden om na een maand de vaccinatie te herhalen


Het gebit


Het gebit van het konijn bestaat uit 4 snijtanden, 2 stifttanden en 20 kiezen (soms 22). De melktanden van het konijn wisselen in een periode vlak voor de geboorte tot 3-5 weken na de geboorte. De tanden en kiezen van konijnen groeien gedurende hun hele leven door. De snijtanden groeien 2-2,4 mm per week. Dit is dus bijna 10 cm per jaar! Deze groei wordt opgevangen door slijtage van de tanden en kiezen. De slijtage vindt plaats als gevolg van het knagen en kauwen op voedsel. Het is belangrijk dat groei en slijtage met elkaar in evenwicht zijn.

Als er een gebitsprobleem aanwezig is dan zal het konijn een gebitsbehandeling moeten ondergaan. Veel voorkomende problemen zijn de zogenaamde olifantstanden en ontstekingen van de kiezen.


Voeding


Gezonde voeding voor uw konijn
De juiste voeding is voor een konijn van enorm belang. Verkeerde voeding kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals stoornissen van het maag-darmkanaal, gebitsproblemen en overgewicht.

Welke voeding is gezond?
1. Vezelrijke voeding
Dit moet altijd aanwezig zijn in het hok. Ze moeten er zoveel van kunnen eten als ze willen. Het is van enorm belang voor een goede spijsvertering. Goede vezelrijke voeding zijn gerststro en natuurhooi (onbemest). Daarnaast worden wilgentakken enorm gewaardeerd als vezelrijke versnapering. 

2. Geperste pellets
De bruine geperste pellets zijn de beste. Deze bevatten alle essentiële voedingselementen in de juiste verhouding. De gemengde kleurrijke korrels bevatten teveel overbodige extra lekkere dingen, waardoor konijnen alleen de lekkere dingen eruit selecteren en daardoor eenzijdige voeding binnenkrijgen. Hierdoor missen ze de essentiële mineralen en vitaminen.
 Tot de leeftijd van 6 maanden mag uw konijn een vrij grote hoeveelheid pellets eten. Uw konijn is immers aan het groeien. Na 6 maanden mag uw konijn maximaal 20-25 gram korrels per kilogram lichaamsgewicht per dag eten.

3. Groenten en fruit
Groente en fruit worden door uw konijn enorm gewaardeerd. Echter alles met mate. Geef nooit teveel tegelijkertijd. Als ze teveel eten kunnen ze diarree krijgen en hieraan sterven. Introduceert u een nieuw soort groenten geef er dan eerst maar een heel klein beetje van. 
Goede groenten en fruit zijn: Andijvie, wortelen, wortelloof, blaadjes witloof, bleekselderij, waterkers. Kleine beetjes banaan, appel en peer zijn toegestaan.
 Slechte groenten en fruit: Kool, broccoli, klaver, spruiten, bonen, erwten, bieslook, maïs, aardappelen, nat gras, gemaaid gras, voorjaarsgras, sla. Geef nooit fruit met de pitjes er nog in.

Hoe uw konijn voederen?
Vers drinkwater is van essentieel belang. Ververs het elke dag. Een konijn wat niet drinkt zal ook zijn of haar eten laten staan. Vergeet het drinkwater in de winter niet te controleren, het mag niet bevriezen. Verander nooit plots van voeding, meng steeds langzaam het nieuwe voer in over een periode van 7-14 dagen. Wissel nooit teveel af. Geef dezelfde hoeveelheid pellets en groenten per dag. Voer uw konijn op ongeveer vaste tijdstippen, dit mag éénmaal of meermaals per dag. Wortels bevatten veel suikers, geef maximaal een halve wortel per dag. 

Speciale aandacht voor jonge konijnen!!
Konijnen zijn qua darmkanaal enorm kwetsbaar. In het bijzonder jonge konijnen tussen de 6 en 12 weken. Zeker in deze leeftijdscategorie is een goed uitgebalanceerde voeding van uitzonderlijk belang. Met name voedsel rijk aan eiwit vormt een groot risico. Hoog aanbod van eiwitrijk voedsel in combinatie met stress rondom spenen/verhuizen naar een nieuwe baas verhoogt de kans op ontstaan van het zogenaamde Dikke Buiken Ziekte (DBZ). De oorzaak is niet bekend, echter een verwekker (bacterie: Clostridium Perfringens) is altijd aanwezig en groeit erg goed in een eiwitrijke omgeving. Zieke dieren hebben een opvallende harde opgezette buik en zullen binnen korte tijd sterven. 

Hoe jonge konijnen (6-12 weken) te voeren?
Zorg voor de juiste balans. Aanbod van goede structuurvoeding (vezelrijk) is van essentieel belang en vormt met name in deze periode de basis. Voer daarom bij voorkeur liefst gerststro of natuurhooi (arm) onbeperkt. Daarnaast geperste pellets (geen gemengd; bevordert selectie en daardoor eenzijdige opname) om voldoende aanbod van mineralen en vitaminen binnen te krijgen. Gezien de gevoeligheid op maagdarmkanaal in deze leeftijd is het advies om terughoudend te zijn met aanbod van allerlei groente en fruit. Probeer dit vooral nu te matigen en ze er langzaam aan te laten gewennen.

Extra advies
Diarree bij konijnen kan snel dodelijk zijn. Heeft uw konijn diarree dan is een consult bij de dierenarts aangewezen. Sommige konijnen hebben last van ontlasting dat aan de anus blijft kleven. In de zomer kunnen er vliegen op af komen. Dit kan maden veroorzaken. Maden zijn levensgevaarlijk! Maak een afspraak bij de dierenarts als de ontlasting aan de anus blijft plakken.

Stopt u konijn met eten? Dan is er meestal iets ernstigs aan de hand! Maak snel een afspraak!

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte van Dierenkliniek het Liesvelt


Belangrijke mededeling mbt Corona


Beste klanten, Onze praktijk blijft (voorlopig) open gedurende de komende weken. Wij...

Lees meer

Epilepsie


Epilepsie is een vaak voorkomend probleem. Ze kunnen regelmatig een epileptische aanval...

Lees meer

Vuurwerkangst


Een studie heeft uitgewezen dat 50% van de honden bang is voor harde geluiden zoals...

Lees meer

Dierenkliniek Het Liesvelt is een gemengde praktijk die landbouwhuisdieren en gezelschapsdieren behandelt.

Contact Info

Energieweg 32, Groot-Ammers
14:00 - 18:00
0184 - 601558

Social Media