Konijnen zorg


Vaccinatie

Sinds begin 2012 is er een nieuw konijnenvaccin beschikbaar. Dit vaccin beschermt een jaar tegen myxomatose en RHD (=VHD) Rabbit Hemorrhagic disease of Viral hemorrhagic disease genoemd.

Het is dus niet meer noodzakelijk twee maal per jaar te vaccineren, maar één keer volstaat. Het vaccin mag gebruikt worden vanaf een leeftijd van 5 weken. Er is geen konijnenspreekuur meer nodig, dus u kunt langskomen tijdens het reguliere inloopspreekuur.

Is één vaccinatie in ieder geval voldoende?

In bijna  alle gevallen is 1 vaccinatie voldoende om voor een jaar bescherming te bieden. Als uw konijn al eerder tegen myxomatose is geënt en niet tegen RHD/VHD of een infectie met myxomatose heeft overleefd, dan kan het zijn dat er onvoldoende bescherming wordt opgebouwd tegen RHD/VHD. In deze gevallen is het aan te raden om na een maand de vaccinatie te herhalen.

Het gebit

Het gebit van het konijn bestaat uit 4 snijtanden, 2 stifttanden en 20 kiezen (soms 22). De melktanden van het konijn wisselen in een periode vlak voor de geboorte tot 3-5 weken na de geboorte. De tanden en kiezen van konijnen groeien gedurende hun hele leven door. De snijtanden groeien 2-2.4 mm per week. Dit is dus bijna 10 cm per jaar! Deze groei wordt opgevangen door slijtage van de tanden en kiezen. De slijtage vindt plaats als gevolg van het knagen en kauwen op voedsel. Het is belangrijk dat groei en slijtage met elkaar in evenwicht zijn.

Als er een gebitsprobleem aanwezig is dan zal het konijn een gebitsbehandeling moeten ondergaan.

Voeding

Gezonde voeding voor uw konijn

De juiste voeding is voor een konijn van enorm belang.

Verkeerde voeding kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals stoornissen van het maag-darmkanaal, gebitsproblemen en overgewicht.

Welke voeding is gezond?

Hooi

Dit moet altijd aanwezig zijn in het hok. Ze moeten er zoveel van kunnen eten als ze willen. Het is van enorm belang voor een goede spijsvertering (pas op: stro is geen hooi!)

Droge voeding

De bruine pellets zijn de beste. Uw dierenarts heeft deze voeding steeds op voorraad.

De gemengde kleurrijke korrels bevatten teveel overbodige extra lekkere dingen waardoor sommige konijnen teveel pellets eten en te weinig hooi. Dat is niet gezond

Tot de leeftijd van 6 maanden mag uw konijn een vrij grote hoeveelheid pellets eten. Uw konijn is immers aan het groeien. Na 6 maanden mag uw konijn 20-25 gram korrels per kilogram lichaamsgewicht per dag eten.

Groenten en fruit

Geef nooit teveel tegelijkertijd. Als ze teveel eten kunnen ze diarree krijgen en hiervan sterven. Introduceert u een nieuw soort groenten geef er dan eerst maar eest een heel klein beetje van.

Goede groenten en fruit zijn:

Andijvie, wortelen, wortelloof, blaadjes witloof, bleekselderij, broccoli, waterkers. Kleine beetjes banaan, appel en peer zijn toegestaan

Slechte groenten en fruit:

Kool, klaver, spruiten, bonen, erwten, bieslook, maïs, aardappelen, nat gras, gemaaid gras, voorjaarsgras, sla. Geef nooit fruit met de pitjes er nog in.

Hoe uw konijn voederen?

Verander nooit plots van voeding, meng steeds langzaam het nieuwe voer in over een periode van 7-14 dagen.
Wissel nooit teveel af.
Geef dezelfde hoeveelheid pellets en groenten per dag.
Voer uw konijn op ongeveer vaste tijdstippen, dit mag éénmaal of meermaals per dag.
Vergeet het drinkwater in de winter niet te controleren, het mag niet bevriezen.
Wortels bevatten veel suikers, 1 wortel per dag of een paar schijfjes zijn voldoende.

Extra advies

Diarree bij konijnen kan snel dodelijk zijn. Heeft uw konijn diarree dan is een consult bij de dierenarts aangewezen.

Sommige konijnen hebben last van ontlasting dat aan de anus blijft kleven. In de zomer kunnen er vliegen op af komen. Dit kan maden veroorzaken. Maden zijn levensgevaarlijk! Maak een afspraak bij de dierenarts als de ontlasting aan de anus blijft plakken.

Stopt u konijn met eten? Dan is er meestal iets ernstigs aan de hand! Maak snel een afspraak!

Dierenkliniek Het Liesvelt is een gemengde praktijk die landbouwhuisdieren en gezelschapsdieren behandelt.

Contact Info

Energieweg 32, Groot-Ammers
14:30 - 19:00
0184 - 601558

Social Media