logo-liesvelt-202303

Vuurwerkangst bij hond en kat

Voor veel dieren is de jaarwisseling erg stressvol. De knallen en flitsen van vuurwerk zorgen voor angst en soms zelfs voor trauma. Door middel van goede training kan deze angst verholpen/verminderd worden. Het beste tijdstip om hier mee te starten is in januari. U heeft dan immers een heel jaar de tijd. Vaak is het handig om hulp te vragen bij een gedragstherapeut. Zo kan er gekeken worden naar hoe erg de angst is en wat de beste stappen zijn om deze angst te verminderen. Geduld is hierbij erg belangrijk. De angst zal niet van de één op de andere dag verdwenen zijn. Dit kost dus ook echt inzet en tijd van u als baasje.

Wanneer december al in de buurt komt en er nog geen training is gevolgd of wanneer er nog niet de beoogde resultaten zijn behaald kan het helpen om een supplement in te zetten om de angst met oud en nieuw te verminderen. Met de meeste supplementen moet een aantal weken van tevoren al gestart worden voor het beste resultaat.

Ook kan er gebruik gemaakt worden van medicatie. Dit wordt over het algemeen alleen gegeven op de dagen rondom de jaarwisseling. Er zijn een aantal opties wat betreft het geven van medicatie. Welke optie het beste is, hangt van verschillende factoren af. Wanneer u contact opneemt met de praktijk kan de dierenarts kijken naar wat het meest geschikt is voor uw huisdier.

Buiten bovenstaande dingen om zijn er nog een aantal dingen waar u als baasje rekening mee kunt houden tijdens de jaarwisseling.

  1. Laat een angstig huisdier nooit alleen. Als u denkt dat er vuurwerk wordt afgestoken, probeer dan thuis te blijven bij uw hond of kat, of zorg dat een andere volwassene thuis aanwezig is.
  2. Informeer uw omgeving over de angst van uw huisdier. Loop bijvoorbeeld even langs bij uw buren, zodat zij rekening kunnen houden met de plaats waar ze vuurwerk afsteken.
  3. Laat uw hond op oudejaarsavond op tijd uit. Zorg dat hij aangelijnd is, zodat hij niet kan wegrennen als hij schrikt. Wegrennen is zelf-belonend gedrag waarbij de hond zijn eigen probleem oplost door afstand te creëren tussen hemzelf en de prikkel, waardoor hij in het vervolg vaker zal proberen weg te rennen.
  4. Laat een kat met vuurwerkangst nooit buiten met de jaarwisseling. Zorg voor voldoende plekken om te verstoppen en afleiding in de vorm van bijvoorbeeld een voerspelletje.
  5. Doe alle ramen, gordijnen, rolluiken en deuren dicht. Dit dempt niet alleen de geluiden, maar ook de lichtflitsen. Er zijn ook oordoppen, koptelefoons of speciale brillen ontwikkeld voor honden om geluid en lichtflitsen te verminderen. De hond moet getraind worden om dit soort dingen te dragen, dus gebruik deze niet zomaar! Doe dit altijd in overleg met uw dierenarts of gedragstherapeut.
  6. Laat wat lampen branden en zet de radio of televisie aan, dit dempt de geluiden van buiten.
  7. Wordt u zelf nerveus van vuurwerk? Probeer rustig te blijven, dan geeft u het goede voorbeeld aan uw huisdier.
  8. U kunt een dier niet echt belonen voor angstig gedrag. Raakt uw hond volledig in paniek? Aai hem dan niet, maar houd hem stevig vast (doe dit niet met een kat) en masseer hem met lange, diepe bewegingen. Doe dit alleen als het lijkt te helpen. Let op, een hond die écht weg wil, kan bijten. Houd een kat die in paniek is nooit vast. Laat de kat bij u op schoot komen (of de hond lekker tegen u aanliggen) als hij daar behoefte aan heeft.
  9. U hoeft uw huisdier niet te negeren als hij angst vertoont. Leidt uw hond naar zijn veilige plek en praat tegen hem op een rustige en normale manier. Probeer het dier af te leiden door bijvoorbeeld te spelen of wat lekkers te geven om te kluiven.
  10. Creëer een veilige plek voor uw huisdier en train hem daarnaartoe te gaan om rust te vinden.