logo-liesvelt-202303

Voorkom een zwerfkat!

Populatie zwerfkatten
In Nederland hebben we momenteel een zeer grote populatie zwerfkatten. Katten worden gedumpt of lopen weg en planten zich vervolgens in rap tempo voort. Een niet gecastreerde poes kan wel drie nestjes kittens per jaar krijgen. Dat betekent in theorie dat 1 kater en 1 poes binnen 4 jaar tijd voor 20.736 nakomelingen kunnen zorgen. Op dit moment is men bezig met een chip en registratieplicht voor katten, maar dit soort dingen doorvoeren kost tijd.

Castratie
Gelukkig kunnen we zelf ook iets doen! Wanneer iedere kater of poes met een eigenaar gecastreerd wordt zullen er veel minder kittens geboren worden. Castratie zorgt er bovendien voor dat uw kat niet meer zo ver van huis zal gaan, en niet zal gaan sproeien. In het geval van poezen zal er ook geen last meer zijn van krolsheid.

Melkkliertumoren
Ook heeft de operatie medische voordelen. Niet gecastreerde poezen hebben namelijk op latere leeftijd meer kans op melkkliertumoren. In ongeveer 85% van de gevallen zijn deze tumoren kwaadaardig. Castratie na de 2 jaar leeftijd heeft geen invloed meer op het krijgen van deze tumoren. Het is dus belangrijk om voor de leeftijd van 1 jaar de ingreep uit te laten voeren. Ons advies is om op een half jaar leeftijd deze afspraak in te plannen. Het gebruik van de poezepil vergroot de kans op het krijgen van melkkliertumoren aanzienlijk. Mede hierdoor raden wij het gebruik hiervan af.

Baarmoederontsteking
Door hormonale veranderingen tijdens de krolsheid bij een poes is er ook meer kans op baarmoederontsteking. Deze ontsteking ontstaat meestal zo’n 6-8 weken na de krolsheid. Er zijn twee soorten baarmoederontstekingen. Bij beide soorten zal er direct ingegrepen moeten worden, maar bij één van de twee spreken we echt van een levensbedreigende situatie. De poes zal dan geopereerd moeten worden om de baarmoeder te verwijderen.

Advies
Kortom: heeft u een nog niet gecastreerde poes of kater rondlopen? Maak een afspraak voor een operatie! Wilt u meer informatie dan mag u natuurlijk altijd even contact met ons opnemen.

*bij zowel poezen als katers voeren we een castratie uit, in de volksmond wordt er echter bij poezen vaak gesproken over een sterilisatie*