Pinkengriep is een verzamelnaam voor longontsteking bij kalveren veroorzaakt door bepaalde virussen en bacteriën. De bacteriële infectie kan beoordeeld worden met antibiotica, maar voor de virusinfectie werkt dit niet. Symptomen van de pinkengriep zijn: koorts, neusuitvloeiing, tranende ogen, hoesten en een afwijkende ademhaling. Vooral jonge dieren kunnen ernstig ziek worden en de kans op longschade en sterfte is bij deze groep vrij groot. Wanneer er schade is aan de longen zorgt dit er vaak voor dat het dier als vaars minder melk zal geven.
Om luchtwegproblemen te voorkomen zijn er meerdere maatregelen mogelijk. Een goede biestvoorziening na de geboorte zorgt voor een betere weerstand. Ook de melkgift daarna is belangrijk. Wanneer er voldoende energie binnenkomt kan het kalf zich beter warm houden, het immuunsysteem zich ontwikkelen en krijgt het kalf de kans om goed te groeien. Verder is een goede hygiëne en een warm (royaal opstrooien), tochtvrij hok belangrijk.
Buiten deze dingen om is het advies om kalveren te laten vaccineren. Het vaccineren van kalveren gebeurd in de eerste week via een neusenting. Wat volgt is op 2 weken leeftijd een vaccinatie in de spier. Deze vaccinatie wordt 3-4 weken daarna herhaald. Vanaf dit moment zijn deze dieren tot een leeftijd van 6 maanden beschermd. U kunt de kalvernummers via Whatsapp aan ons doorgeven, zodat wij weten wanneer er gevaccineerd moet worden (dit mag uiteraard ook telefonisch).