logo-liesvelt-202303

Laboratorium

Dierenkliniek Het Liesvelt heeft een uitgebreid in-huis-laboratorium. We maken gebruik van continu up-to-date apparatuur van Idexx voor zowel bloed als urine analyse. In geval van spoedpatiënten hebben we snel een uitslag om direct de juiste vervolgstappen te ondernemen. Naast de apparatuur om bloed en urine te onderzoeken, kunnen we ontlasting en weefsel onderzoeken op afwijkende cellen of organismen door middel van microscopisch onderzoek. Wanneer er een heel specifiek onderzoek wordt gevraagd op welk gebied dan ook, kunnen we het doorsturen naar het externe laboratorium van Idexx. De uitslag is dan in de meeste gevallen binnen één of enkele dagen beschikbaar.

Bloedonderzoek

Redenen voor bloedonderzoek

  • VERVOLGONDERZOEK: Het lichamelijk onderzoek kan onvoldoende informatie geven, zodat we doormiddel van bloedonderzoek verder moeten kijken waar het probleem eventueel kan liggen.
  • PREANESTHETISCH: In veel gevallen is het aan te raden om het zogenoemde preanestetisch onderzoek (bloedname vooraf aan een ingreep onder narcose) uit te laten voeren. Verminderd functioneren van bepaalde organen kan van grote invloed zijn op de narcose. Door het bloed te onderzoeken kunnen we het anesthesieprotocol waar nodig aanpassen.
  • SENIOR: Als laatste is het verstandig om de seniordieren met enige regelmaat te onderzoeken. Dit zorgt ervoor dat we bepaalde problemen eerder onderkennen en waardoor de slagingskans van behandeling aanzienlijk groter is. Wanneer u Vetplan® plus gebruikt kunt u 1x per jaar gratis het bloed en de urine laten onderzoeken.

Hoe gaat het in zijn werk

De apparatuur is erg gevoelig, waardoor we afhankelijk van het aantal onderzoeken gemiddeld 1 tot 2 ml bloed nodig hebben. Let op, voor sommige onderzoeken dient uw dier nuchter te zijn. De paraveterinair zal u daarvan op de hoogte stellen. Bij de grotere honden kunnen we bloednemen uit de voorpoot, bij de kleinere honden en katten uit de ader in de hals. We zullen de aanprikplaats eerst scheren, daarna doen we verdovingsgel op de plek alvorens we met de naald de ader aanprikken. In de meeste gevallen laten zowel honden als katten dit erg goed toe.

Waar kunnen we het bloed op onderzoeken

Hieronder vindt u een lijst met de mogelijke onderzoeken en de meest gebruikelijke. Deze lijst is niet volledig. Wanneer u een bepaald onderzoek wilt laten uitvoeren, neem dan contact op.

Haematologie

Voor het constateren van afwijkingen in de bloedcellen en bijvoorbeeld om te constateren dat uw dier is uitgedroogd of bloedarmoede heeft.

Biochemie en elektrolyten

Analyse van het functioneren van de organen (lever, nieren, alvleesklier en schildklier) en de zouten in het bloed (natrium, kalium, calcium en fosfaat)

Progesteron

Om te onderzoeken wanneer uw dier gedekt kan worden.

Glucose en fructose

Voor het aantonen dan wel uitsluiten van suikerziekte.

Sneltesten/snaptesten

Er zijn allerlei sneltesten beschikbaar. Bijvoorbeeld voor het snel uitsluiten van allerlei virusziekten (FIV, FelV bij de kat), maar ook ProBNP (een marker voor het aantonen bij hartafwijkingen bij de kat).

Vaccicheck

Wanneer u wilt laten onderzoeken of uw dier genoeg antistoffen heeft tegen bepaalde verwekkers waarvoor het gevaccineerd kan worden, is titeren een mogelijkheid. Let op: vaccinatie tegen Leptospirose is jaarlijks nodig, om afdoende bescherming te hebben.  

Bloedonderzoek

Redenen voor urineonderzoek

Er zijn allerlei redenen om de urine van uw huisdier te laten onderzoeken. De meest voorkomende staan hieronder weergegeven.

  • Vermoeden van blaasontsteking
  • Veel drinken en plassen
  • Moeizaam plassen of niet kunnen plassen
  • Bloed bij het plassen


Hoe gaat het in zijn werk

In de meeste gevallen vragen we ochtendurine te brengen. Wanneer u de urine hebt opgevangen direct koel bewaren en liefst binnen een half uur op de praktijk afgeven. Binnen de openingstijden kan dit zonder afspraak. Het gemakkelijkst is om de urine bij uw kat op te vangen met de zogenaamde katkor (speciale korreltjes voor de kattenbak die de urine niet opnemen). Bij uw hond kunt u gebruik maken van dog-i-noir, een speciale lepel waarmee u de urine kunt opvangen en in een meegeleverd potje kunt opslaan. U kunt beide bij ons aanschaffen. In sommige gevallen is steriele urine nodig en moet de blaas aangeprikt worden.  Belangrijk is dat uw dier niet plast alvorens de afname, dus ook uw dier niet even uitlaten!


Waar kunnen we de urine op onderzoeken

Blaasgruis

Om te onderzoeken welk soort gruis de problemen veroorzaakt en in welke mate.

Rode en witte bloedcellen

Voor het constateren van ontsteking of bloed in de urine.

Bacteriën

Om aan te tonen of er sprake is van een bacteriële blaasontsteking

Soortelijk gewicht

Bij een laag soortelijk gewicht kunnen de nieren een mindere functie hebben.

Controle op het effect van de behandeling

Na een week of tien dagen zullen we u vragen nogmaals urine langs te brengen om te checken of de urine schoon is.

Microscopisch onderzoek

Doormiddel van de microscoop kunnen we bacteriën, parasieten, schimmels, gisten en allerlei cellen in beeld brengen.

Hoe gaat het in zijn werk

Wanneer uw dier last heeft van een huid of oorprobleem nemen we een swab, enkele haren of enkele biopten (dunne naald) af. In sommige gevallen kleuren (speciale kleuring) we deze aan om de cellen bacteriën, parasieten, schimmels en gisten beter in beeld te brengen. Daarnaast kunt u de ontlasting van uw dier laten onderzoeken op parasieten. Voor Giardia is een sneltest beschikbaar.

Voor uitgebreid weefsel onderzoek (histologie) en uitgebreid celonderzoek (cytologie) moeten we de preparaten doorsturen naar het externe laboratorium IDEXX. Uitslagen zijn binnen enkele dagen beschikbaar.

Altijd de juiste behandeling

onderzoek

Het preventieve gezondheidsplan dat gericht is op het gezond houden van dieren en het verminderen van risico’s op gezondheidsproblemen.

online-hulp

Het gratis afvalprogramma voor uw huisdier! Gegarandeerd resultaat en een gezond huisdier zonder overgewicht.

rontgen-fotos

Röntgen kan de noodzakelijke ondersteuning zijn om te komen tot een goede diagnose. Wij maken hierbij gebruik van het meest moderne röntgenapparaat.

medicijnen

De kosteloze positieve ervaring voor uw pup! Neem vrijblijvend contact met ons op en start vandaag nog.

dierentandarts

Goed en regelmatig onderhoud van het gebit is van levensbelang en voorkomt vele andere gezondheidsproblemen.

onderzoeklabaratorisch

In ons moderne en uitgebreide laboratorium kunnen we bloed- en urineonderzoek en microscopisch onderzoek uitvoeren.