logo-liesvelt-202303

Röntgenfotografie

Het maken van een röntgenfoto is vaak een belangrijk onderdeel van goede diergeneeskunde. Wij werken op de praktijk met een digitaal röntgensysteem. Het voordeel hiervan is dat we snel, goede kwaliteit röntgenfoto’s kunnen maken en dat deze dus ook gelijk beoordeeld kunnen worden. In sommige gevallen is er beoordeling van een specialist nodig. We zullen de gemaakte foto’s dan in overleg met u doorsturen. De uitslag laat dan iets langer op zich wachten.

Voor een juiste beoordeling

Röntgenfoto maken bij huisdieren

En zijn verschillende situaties waarin het maken van een röntgenfoto uitkomst kan bieden. Voorbeelden van aandoeningen die we via röntgen (beter) kunnen beoordelen zijn o.a.:

  • Botbreuken
  • Gewrichtsaandoeningen (o.a. artrose en spondylose)
  • Vergroting van het hart
  • Longaandoeningen
  • Vreemde voorwerpen in het maag/darm kanaal
  • Nier/blaas stenen
  • Bevestiging van dracht (na dag 45)

Soms met behulp van narcose

Veel röntgenfoto’s kunnen we maken terwijl uw huisdier gewoon wakker is. Maar in sommige situaties is het nodig om uw huisdier kort onder narcose te brengen. Dit kan zijn omdat het maken van de foto te pijnlijk is, het de kwaliteit van de foto ten goede komt of omdat uw huisdier het liggen in bepaalde posities niet toelaat. In deze gevallen zullen wij u (tenzij er spoed is) vragen om uw huisdier nuchter te houden. Dit betekent dat u, in overleg met de dierenarts, een aantal uur voor het maken van de foto geen eten mag aanbieden.

Schadelijke straling

Bij het maken van een röntgenfoto komt er schadelijke straling vrij. Alleen strikt noodzakelijke personen mogen dus aanwezig zijn bij het maken van een foto. Deze personen zullen beschermende middelen dragen om de straling tegen te houden. In de wanden en deur van de röntgenkamer zit lood verwerkt zodat de straling binnen de kamer blijft. Wij zullen u dus in de meeste gevallen verzoeken om even buiten de röntgenkamer te wachten. Na het maken van de röntgenfoto’s kunt u deze uiteraard samen met de dierenarts bekijken.

Altijd de juiste behandeling

specialisten

Het preventieve gezondheidsplan dat gericht is op het gezond houden van dieren en het verminderen van risico’s op gezondheidsproblemen.

online-hulp
Het gratis afvalprogramma voor uw huisdier! Gegarandeerd resultaat en een gezond huisdier zonder overgewicht.
rontgen-fotos
Röntgen kan de noodzakelijke ondersteuning zijn om te komen tot een goede diagnose. Wij maken hierbij gebruik van het meest moderne röntgenapparaat.
medicijnen

De kosteloze positieve ervaring voor uw pup! Neem vrijblijvend contact met ons op en start vandaag nog.

dierentandarts
Goed en regelmatig onderhoud van het gebit is van levensbelang en voorkomt vele andere gezondheidsproblemen.
onderzoeklabaratorisch
In ons moderne en uitgebreide laboratorium kunnen we bloed- en urineonderzoek en microscopisch onderzoek uitvoeren.