logo-liesvelt-202303

Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet…

Sinds februari dit jaar zijn wij de trotse eigenaren van een dentaal röntgenapparaat. Hiermee kunnen we dus specifiek röntgenfoto’s maken van het gebit. Dit apparaat stond al wel enige tijd op ons verlanglijstje, met de simpele reden dat het de kwaliteit van een gebitsbehandeling aanzienlijk verhoogt.

Na het schoonmaken van een honden ofwel kattengebit bekijken we alle gebitselementen altijd nauwkeurig. We maken hierbij gebruik van een pocket sonde. Dit is een klein handinstrument waarmee we kunnen meten hoe diep de ruimte is tussen de wortels van tanden en kiezen en het kaakbot. Deze ruimte heet een pocket. Pockets ontstaan wanneer tandplak en tandsteen zich ophopen onder het tandvlees. Het kaakbot zal in dit geval door de tijd heen steeds verder ontstoken raken en de wortel van de tand of kies kan bloot komen te liggen of het hele element gaat los zitten.

Wanneer we dit constateren is het heel fijn om een röntgenfoto te kunnen maken. Op die manier kunnen we zien wat “de schade” onder het tandvlees is. Ook kunnen we wanneer het nodig is om een element te trekken, een veel beter plan van aanpak maken wat betreft de techniek die gebruikt moet worden bij de extractie. Bovendien is het mogelijk om na het trekken van het element een controle foto te maken zodat we kunnen zien of het element volledig verwijderd is.

Bij katten is er nog een speciale reden voor het maken van röntgenfoto’s. Een derde van alle katten krijgt vroeg of laat namelijk last van tandresorptie. Dit is een aandoening waarbij één of meerdere wortels van een tand/kies langzaam oplossen. Er ontstaat dan een soort gaatje. Wanneer dit gaatje zich uitbreidt naar het wortelkanaal, is er een open verbinding met de zenuw. Dit zorgt voor erge pijn. Ook kan het zijn dat de tand of kies uiteindelijk afbreekt. Bij een ander type resorptie vergroeit de wortel met het kaakbot. In veel gevallen is er bij een resorptie probleem niets te zien of voelen met een pocket sonde in de bek van de kat. Door middel van röntgenfoto’s komen deze problemen aan het licht en kan er vervolgens onderscheid gemaakt worden in type resorptie. Bij honden zien we deze aandoening veel minder, maar het kan wel voorkomen.

Gebitsbehandelingen bij de kat voeren wij hierdoor tegenwoordig standaard uit met het maken van röntgenfoto’s. Bij de hond bekijken we de situatie en zullen we indien nodig (eventueel na overleg) overgaan tot het maken van een foto/foto’s. Een mooie stap in het zorgen voor veel gezonde, schone en pijnvrije bekjes!