logo-liesvelt-202303

Castratie van uw konijn

De castratie van uw konijn heeft belangrijke voordelen voor zijn gezondheid en gedrag. Ons ervaren team voert castraties zorgvuldig uit, waarbij we de gezondheid en het welzijn van uw konijn altijd vooropstellen.

Een definitieve keuze

Castratie bij konijnen

Redenen om uw konijn te laten castreren, kunnen zijn:

  • Uw konijn is dominant en agressief naar andere konijnen of mensen.
  • Uw konijn gaat sproeien in huis.
  • U wilt voorkomen dat uw konijn kleine konijntjes krijgt.

 

Het mannetjeskonijn, ook wel ram genoemd, kan worden gecastreerd zodra de testikels ingedaald zijn. We castreren meestal vanaf de leeftijd van vier maanden. Oudere dieren kunnen ook nog gecastreerd worden, maar na de leeftijd van zes jaar is het narcoserisico groter dan wanneer ze jonger zijn.

Eten tijdens en voor operatie

In tegenstelling tot de hond en de kat moeten konijnen ook vóór de narcose blijven eten. De redenen daarvoor zijn dat konijnen niet kunnen braken en dat hun maag-darmstelsel zo op gang blijft. Een aspect dat van levensbelang is voor konijnen. Gewoon lekker laten eten dus. Het is fijn wanneer u wat van de eigen voeding en hooi meeneemt naar de praktijk.

De operatie

Tijdens de operatie verwijderen we de twee teelballen en binden we de bloedvaten af. Zo’n castratie van een mannetjeskonijn klinkt heel eenvoudig. Het vereist echter deskundigheid en kennis van zaken om deze operatie tot een goed einde te brengen.

Opvang thuis na de operatie

Het is van belang dat u de kooi waar uw konijn bij thuiskomst ingaat, goed schoonmaakt en er geen stro in legt. Een plukje hooi, water, een voederbakje en als bodembedekking een handdoek is voldoende. De wond heeft tien dagen nodig om te helen maar na vijf dagen mag hij weer lekker op zijn normale bodembedekking.

Afhankelijk van het jaargetijde waarin u uw konijn aanbiedt voor sterilisatie is het advies om haar de eerste dag binnen te houden. Let er op dat uw konijn dezelfde dag weer gaat eten. Eet of keutelt uw konijn niet na de operatie? Neem dan contact op met ons.

Voorkomen is beter dan genezen door middel van ons Vetplan®

Voor een volledige ontzorging en de beste behandeling wat betreft vaccinatie, voorkomen van myiasis en de juiste voeding kunt u gebruik maken van het Vetplan®.

Actueel / blog

Actuele berichten over bepaalde producten, technieken, regelgeving of gezondheidsproblemen kunt u lezen in onze blog.

Wilt u meer weten of heeft u een opmerking, neem contact met ons op.

Gezelschapsdieren

Voorkom een zwerfkat!

Populatie zwerfkatten In Nederland hebben we momenteel een zeer grote populatie zwerfkatten. Katten worden gedumpt of lopen weg en planten zich vervolgens in rap tempo

Lees verder »