logo-liesvelt-202303

Voeding van konijnen

Een konijn is enorm afhankelijk van een gezonde goed uitgebalanceerde voeding. De meeste problemen treden op doordat niet de juiste voeding wordt gegeven. Dit uit zich in stoornissen van het maag-darmkanaal, gebitsproblemen en overgewicht. Stopt u konijn met eten? Dan is er meestal iets ernstigs aan de hand. Maak snel een afspraak!

Een volledig overzicht

Goed hooi is een must!

Een gezonde uitgebalanceerde voeding bestaat uit vezelrijke voeding, pellets en groente en fruit. Allereerst moet uw konijn 24/7 beschikking hebben over vezelrijke voeding. Ze moeten er zoveel van kunnen eten als ze willen. Het is van enorm belang voor een goede spijsvertering. Goede vezelrijke voeding zijn gerststro en natuurhooi (onbemest). Daarnaast waarderen ze wilgentakken enorm als vezelrijke versnapering.

Krachtvoer

Naast de vezelrijke voeding kunt u uw konijn het zogenaamde krachtvoer (pellets) voeren. Geef dit liefst afgepast twee keer per dag op vaste tijdstippen. De ‘gewone’ bruine geperste pellets zijn de beste. Deze bevatten alle essentiële voedingselementen in de juiste verhouding. De gemengde kleurrijke korrels bevatten teveel overbodige extra lekkere dingen. Hierdoor selecteren konijnen alleen de lekkere dingen eruit waardoor ze eenzijdige voeding binnenkrijgen. Hierdoor missen ze de essentiële mineralen en vitaminen. Afhankelijk van het ras mag u uw konijn tussen de vier en zes maanden vrijwel onbeperkt pellets geven. Ze zijn immers in de groei. Na zes maanden mag uw konijn maximaal 20-25 gram pellets per kilogram lichaamsgewicht per dag eten. Op de praktijk kunt u terecht voor een gezonde pelletvoeding.

Jonge konijnen

Let op: jonge konijnen (tussen de zes en twaalf weken) verdienen speciale aandacht wat betreft de voeding. Het maagdarmstelsel is met name in deze periode heel kwetsbaar. Hoog aanbod van eiwitrijk voedsel in combinatie met stress rondom spenen/verhuizen naar een nieuwe baas verhoogt de kans op ontstaan van het zogenaamde Dikke Buiken Ziekte (DBZ). Voer in deze periode in ieder geval onbeperkt vezelrijke voeding en maximaal 20 gram pellets per kilogram lichaamsgewicht. De oorzaak van DBZ is niet bekend, echter een verwekker (bacterie: Clostridium Perfringens) is altijd aanwezig en groeit erg goed in een eiwitrijke omgeving. Zieke dieren hebben een opvallende harde opgezette buik en zullen binnen korte tijd sterven. Neemt u deze verschijnselen waar? Blijven de dieren apart in een hoekje zitten? Neem dan direct contact op met ons. Snelheid is dan geboden!

Groente en fruit

Uw konijn waardeert groente en fruit enorm. Geef dit echter met mate. Als ze teveel eten kunnen ze diarree krijgen en hieraan sterven. Introduceert u een nieuw soort groente, geef dan eerst een heel klein beetje. Goede groenten en fruit zijn: andijvie, wortelen, wortelloof, blaadjes witloof, bleekselderij, waterkers. Kleine beetjes banaan en appel zijn toegestaan. Voer in ieder geval geen koolproducten en liever ook geen gras (in verband met overdracht van de zeer ernstige en dodelijke ziekte RHD).

Vers drinkwater

Uiteraard is vers drinkwater van essentieel belang. Ververs het elke dag. Een konijn dat niet drinkt zal ook zijn of haar eten laten staan. Vergeet het drinkwater in de winter niet te controleren, het mag niet bevriezen.

Voorkomen is beter dan genezen door middel van ons Vetplan®

Voor een volledige ontzorging en de beste behandeling wat betreft vaccinatie, voorkomen van myiasis en de juiste voeding kunt u gebruik maken van het Vetplan®.

Actueel / blog

Actuele berichten over bepaalde producten, technieken, regelgeving of gezondheidsproblemen kunt u lezen in onze blog.

Wilt u meer weten of heeft u een opmerking, neem contact met ons op.

Gezelschapsdieren

Voorkom een zwerfkat!

Populatie zwerfkatten In Nederland hebben we momenteel een zeer grote populatie zwerfkatten. Katten worden gedumpt of lopen weg en planten zich vervolgens in rap tempo

Lees verder »