logo-liesvelt-202303

Wormen, vlooien en teken

Het hebben van wormen, vlooien en teken op huisdieren heeft een grote impact op huisdieren. Wormen kunnen leiden tot gewichtsverlies en maag-darmproblemen. Vlooien veroorzaken jeuk, huidirritatie en kunnen ziekten overdragen. Teken brengen gezondheidsrisico's met zich mee, zoals de ziekte van Lyme. Bij onze praktijk bieden we preventiemiddelen en behandelingen om uw huisdieren gezond en vrij van deze parasieten te houden

Over dierenkliniek het Liesvelt

Ontvlooien van honden

Hoe herken je vlooien bij je hond? De vlo zuigt bloed uit de huid van zijn gastheer en leeft daarvan. Door deze bloedmaaltijden is vlooienpoep zwart. In de vacht van uw hond ziet u zwarte ‘puntjes’. Op het eerste gezicht zou dit als vuil kunnen worden aangemerkt. Maar als je die vlooienpoep op een natte tissue doet, worden deze roodachtig. Vlooien leggen vooral in de warmere seizoenen tientallen eitjes per dag, vooral in kieren van houtwerk (plinten, laminaat, etc.), maar ook volop in vloerbedekking en vanzelfsprekend op de slaapplaats van uw hond. Uit de eitjes komen larven, die zich verpoppen tot vlo. Ingekapselde poppen van een vlo kunnen soms meer dan een jaar overleven. Dit proces van eitje tot volwassen vlo duurt gemiddeld een week of twee. De vlo komt uit de pop onder invloed van o.a. trillingen en warmte.

De bestrijding van vlooien moet als eerste gericht zijn op de directe omgeving van uw huisdier. Hiermee voorkomt u dat uw telkens opnieuw in aanraking komt met vlooien. Een gelijktijdige behandeling van uw hond(en) en/of kat(ten) in huis zal leiden tot afdoende resultaat. Een behandeling is ook nodig wanneer u op uw dier een enkele of geen vlooien ziet. Op deze manier voorkomt u een vlooienallergie.

Er zijn verschillende middelen om uw huisdier te behandelen. De gemakkelijkste manier is door middel van pipetten in de nek (op de huid) of een smakelijke tablet. Deze middelen dienen maandelijks of om de drie maanden gegeven te worden. Dit is afhankelijk van het middel. Daarnaast zijn er ook speciale shampoos, vlooienbanden en een vlooienkammen.

Ontwormen van honden

Honden zijn vaak besmet met wormen. In Nederland zijn dit meestal spoelwormen en/of lintwormen. De hond kan ziek worden van deze wormen, maar ook wijzelf kunnen besmet worden met de spoelworm die honden bij zich dragen. Een lintwormbesmetting treedt op via een tussengastheer: de vlo! Bij de bestrijding van lintwormen is het dus tevens belangrijk de vlooien goed onder handen nemen.

In onze dierenkliniek wordt het volgende ontwormingsschema gehanteerd:

Teken bij honden

Er komen steeds meer teken voor in Nederland. De bekendste is de schapenteek (Ixodus Ricinus). De tekenbeet op zichzelf is niet gevaarlijk voor uw huisdier. Enkel kan op de plaats van de beet een pijnlijk en jeukend wondje ontstaan.

Het gevaar van teken zit hem in het overbrengen van allerlei ziekteverwekkers, onder andere Borrelia (ziekte van Lyme) en de parasieten Babesia en Anaplasma welke bloedarmoede veroorzaken.

Ziekten die worden overgebracht door een teek openbaren zich vaak pas na lange tijd. Dus voorkomen is beter dan genezen. Door een teek binnen 24 uur te verwijderen met een speciale tekentang is de kans op overdracht erg klein. Daarnaast is het mogelijk om uw dier te behandelen met een pipet in de nek of een smakelijke tablet om de drie maanden of eens per maand. Zeker in de warme maanden of wanneer u naar het buitenland gaat, is dit aan te raden. Let op: niet elk middel is zowel voor hond als kat te gebruiken!

Onze speciale programma's voor honden

Wilt u volledig ontzorgd worden en de beste preventieve behandeling voor uw hond? Lees dan verder over ons Vetplan®.

Actueel / blog

Actuele berichten over bepaalde producten, technieken, regelgeving of gezondheidsproblemen kunt u lezen in onze blog.

Wilt u meer weten of heeft u een opmerking, neem contact met ons op.

Gezelschapsdieren

Voorkom een zwerfkat!

Populatie zwerfkatten In Nederland hebben we momenteel een zeer grote populatie zwerfkatten. Katten worden gedumpt of lopen weg en planten zich vervolgens in rap tempo

Lees verder »