logo-liesvelt-202303

Begeleiding voor en tijdens de dracht

Een goede begeleiding voor en tijdens de dracht van uw hond is belangrijk. We bieden deskundige begeleiding en ondersteuning om ervoor te zorgen dat uw hond gezond en comfortabel is tijdens deze bijzondere periode. Van prenatale zorg tot voedingsadvies en monitoring van de zwangerschap, ons ervaren team staat klaar om u en uw hond te begeleiden op de weg naar een succesvolle en gezonde dracht.

Bij ons in goede handen

Begeleiding voor en tijdens de dracht van uw hond

Wanneer u besluit om een nestje puppy’s te nemen dient u enkele zaken goed te regelen. Een goede voorbereiding zal ook hier veel teleurstellingen voorkomen. Sinds kort is het verplicht om een Uniek Bedrijfsnummer (UBN) aan te vragen. Dit is nodig om uw pups tijdig te voorzien van een paspoort, chip en de registratie van deze. Meer informatie vindt u met de volgend link: https://www.rvo.nl/onderwerpen/identificatie-en-registratie-dieren/honden/eenmalig-pups

Cyclus en paringsmoment
Honden hebben een uiteenlopende cyclus. Ook het tijdstip van de paring is van belang om tot een dracht te komen. Het juiste tijdstip kan bepaald worden wanneer uw hond loops is, door middel van bloedonderzoek (progesteron) bij ons op de praktijk. Wanneer de bloedwaarde op een bepaald niveau is, kunt u de teef bij de reu plaatsen. Om het juiste moment te bepalen is er meestal meerdere keren bloedafname nodig, met enkele dagen tussentijd.

Echo van dracht
Het is bij grote honden niet gemakkelijk om vast te stellen of de hond drachtig is. Dracht is het beste vast te stellen door middel van een echo (tussen dag 28 en dag 32 na het dekken). Deze kunt u bij ons laten maken. Na dag 45 van de dracht kunnen wij ook een röntgenfoto maken om het aantal pups te tellen.

Voeding tijdens dracht
De bevalling vindt plaats tussen dag 56 en dag 67. De draagtijd is gemiddeld 63 dagen. Hoe groter het nest, hoe korter de dracht meestal duurt, en omgekeerd geldt dit ook. Het is niet nodig om de teef extra te voeren in de eerste vijf weken van de dracht. Het kan zelfs voorkomen dat de teef rond dag 28 tot dag 30 van de dracht enige dagen weinig eet. Het is belangrijk dat de teef goed uitgebalanceerd voer krijgt, bijvoorbeeld een compleet hondenvoer van een gerenommeerd merk. Na dag 35 is het wel nodig de teef extra te gaan voeren. Het is dan verstandig langzaam over te stappen op een voeding die meer eiwitten bevat. Ze mag dan 10-15% meer voer per week erbij krijgen tot aan de partus (bevalling).

Vlak voor de partus (bevalling)

Ruim voor de partus valt het u waarschijnlijk al op dat de buikomvang van de teef fors is toegenomen. De melkklieren beginnen wat op te zetten. (Dit kan ook gebeuren bij niet drachtige teven, rond hetzelfde tijdstip. We spreken dan van schijndracht.) Enige tijd voor de partus zakt de temperatuur van de teef beneden de normale waarden voor een hond (38,0-39.0°C). Deze periode kan enige dagen duren. Vlak voor de partus zakt de temperatuur zelfs vaak tot 36,5°C. Soms valt het op dat de teef helder, taai, soms iets melkachtig wit slijm verliest. Dit is het teken dat de ontsluiting en de partus binnen 24 uur zal plaatsvinden.

Partus
Binnen enkele uren nadat het eerste vruchtwater is afgekomen, moet de eerste pup geboren zijn. Wanneer het vruchtwater wat groen van kleur is, dan moet de eerste pup binnen een uur geboren zijn. Zo niet, dan dient u ons te waarschuwen. Ook kunt u het beste contact opnemen met ons wanneer de teef duidelijk zit te persen op een pup en dit langer dan 20 minuten duurt. Bij twijfel ons altijd bellen! De gemiddelde tijd tussen de geboorte van twee pups is ongeveer 45 minuten. Er is nog geen reden tot bezorgdheid als deze tijd oploopt naar één tot twee uur, maar de teef mag dan niet persen.

Na de geboorte

De navelstreng scheurt meestal spontaan op de goede plaats af. Mocht een navelstreng toch bloeden, dan kunt u deze afbinden met een stevige garendraad ontsmet met wat betadine. Als de teef na de partus onrustig blijft, dan kunt u het beste laten controleren of zij inderdaad ‘leeg’ is. Indien nodig geeft de dierenarts haar dan een baarmoeder contraherend middel om eventueel achtergebleven nageboortes of pups alsnog af te laten komen. De pups moeten gewogen worden op een nauwkeurige (digitale) weegschaal. Dit dient dagelijks te gebeuren en de gewichten van de pups moeten genoteerd worden. De eerste dag kunnen de pups gewicht verliezen (5-10%), daarna zullen ze dagelijks moeten groeien.

Teef: ontwormen, voeding en uitvloeiing
Voor zover de teef nog geen ontworming heeft gehad, geeft u deze nu. Daarna kan ze met de pups mee ontwormd worden. Na de partus gaat de moeder steeds meer melk maken, dit gaat door tot de derde of vierde week. Ze eet dan soms wel vier keer meer dan normaal! Extra vitamines of mineralen hoeft u niet te geven als ze hondenvoer eet wat kwalitatief goed en compleet is. Dit is verkrijgbaar op de praktijk. Zorg ook altijd voor voldoende vers drinkwater. De teef mag geen troebele of stinkende uitvloeiing krijgen. De uitvloeiing is gedurende 3 dagen roodbruin en tot dag 10 mag deze uitvloeiing, indien helder slijmig, aanwezig zijn.

Pup: ontwormen, enting en chippen
De pups dienen vanaf de geboorte dagelijks te groeien. Op 10 dagen na de geboorte gaan de oogjes open en hebben de pups normaliter hun geboortegewicht verdubbeld. Ze moeten voor het eerst ontwormd worden op de leeftijd van 2 weken. Dit moet herhaald worden op week 4, 6, 8, 10 en 12. Vervolgens geeft u dit nog om de maand totdat de pups een half jaar oud zijn. De eerste puppy-enting moet toegediend worden wanneer de pups 6 weken oud zijn. Dit is tevens het tijdstip om de pups te chippen en ze te voorzien van een paspoort (enkel uitgegeven door de dierenartsenpraktijk). Hiervoor kunt u een afspraak maken op de praktijk.

Onze speciale programma's voor honden

Wilt u volledig ontzorgd worden en beste preventieve behandeling voor uw hond? Lees dan verder over ons Vetplan®.

Actueel / blog

Actuele berichten over bepaalde producten, technieken, regelgeving of gezondheidsproblemen kunt u lezen in onze blog.

Wilt u meer weten of heeft u een opmerking, neem contact met ons op.

Gezelschapsdieren

Voorkom een zwerfkat!

Populatie zwerfkatten In Nederland hebben we momenteel een zeer grote populatie zwerfkatten. Katten worden gedumpt of lopen weg en planten zich vervolgens in rap tempo

Lees verder »