logo-liesvelt-202303

Vaccinatie van honden

Infecties met virussen en/of bacteriën kunnen de gezondheid van uw huisdier bedreigen. Gelukkig kunt u uw hond tegen verschillende ziekten laten vaccineren. Voorkomen is beter dan genezen!

Voorkomen is beter dan genezen

Wij vaccineren uw hond tegen verschillende ziekten

Infecties met virussen en/of bacteriën kunnen de gezondheid van uw huisdier bedreigen. Gelukkig kunt u uw hond tegen verschillende ziekten laten vaccineren. Voorkomen is beter dan genezen!
Honden kunnen tegen de volgende ziekten worden gevaccineerd; Hondenziekte (Canine Distemper virus), Parvo virus, Besmettelijke leverziekte (Canine Adeno virus) en ziekte van Weil (Leptospirosa).

Hondenziekte, veroorzaakt door het CDV-virus, komt over de hele wereld voor en is zeer besmettelijk. Jonge honden kunnen eraan overlijden. Oudere honden hebben last van hun luchtwegen, waardoor hoesten en neusuitvloeiing vóórkomen. Ook kunnen ze last krijgen van hun zenuwstelsel, wat voor blijvende verlammingen kan zorgen, ook nadat het virus weg is.

Parvo, is een zeer besmettelijke ziekte. Bij een jonge hond kan het heftig braken en bloederige diarree veroorzaken. Bij een oudere hond kan de ziekte eveneens ernstige ziekteverschijnselen veroorzaken. Parvo kan ook het afweersysteem aantasten, waardoor andere ziekteverwekkers gemakkelijk ziektes kunnen veroorzaken. Het parvo-virus blijft lang actief in uitwerpselen en kan zo lang voor besmetting zorgen. Er zijn honden die het virus in hun lichaam hebben zonder ziek te worden. Ze kunnen andere honden dan wel besmetten.

Besmettelijke leverziekte (Hepatitis Contagiosia Canis) wordt veroorzaakt door het CAV-1 virus. Dit virus verspreidt zich voornamelijk via de urine. De dieren kunnen er erg ziek van zijn, en zoals de naam al aangeeft, wordt de lever (ernstig) aangetast. Vooral jonge honden kunnen er plotseling door sterven.

Ziekte van Weil wordt veroorzaakt door beweeglijke bacteriën (leptospiren). Via de urine verlaten ze het lichaam van een zieke hond. Ook ratten en mensen kunnen ziek worden en de leptospiren met de urine uitplassen. Water dat is besmet door urine van ratten is de belangrijkste infectiebron. De nieren en de lever worden ernstig aangetast waardoor honden erg ziek kunnen worden. Jaarlijks vaccineren is noodzakelijk. Niet alleen om de hond te beschermen, maar ook om de mensen in de buurt van de hond te beschermen. Ook mensen kunnen (zeer) ziek worden van de ziekte van Weil. Is uw hond geen zwemmer? Ook dan is het toch belangrijk om uw hond in te laten enten, omdat de inenting ook helpt tegen andere soorten leptospiren dan degene die de ziekte van Weil veroorzaken.

In onze dierenkliniek wordt het volgende vaccinatieschema gehanteerd:

Overige vaccinaties

Naast de ‘gewone’ jaarlijkse vaccinatie zijn er nog vaccinaties mogelijk tegen andere ziekten zoals kennelhoest en Rabiës (hondsdolheid). De kennelhoestenting is voor verblijf in de meeste kennels en pensions verplicht. Deze vaccinatie is mogelijk in de neus of onder de huid. Let er wel op, voor een snelle bescherming is enkel de neusenting afdoende. We raden deze vaccinatie ook aan wanneer uw hond veel contact heeft met andere honden, zoals bij puppycursussen, uitlaatservice en tentoonstellingen.

De Rabiësvaccinatie is verplicht wanneer u uw hond meeneemt naar het buitenland. Deze vaccinatie dient eens in de drie jaar plaats te vinden, en uiterlijk 21 dagen voor vertrek. Voor enkele landen is een bloedonderzoek van uw hond vereist om te bepalen of de hoeveelheid aangemaakte afweerstoffen tegen rabiës voldoende is. Zorg er dus voor dat u tijdig informatie opvraagt met betrekking tot uw vakantiebestemming.

Kennelhoest

Kennelhoest wordt veroorzaakt door verschillende virussen en bacteriën. Ook stress zorgt ervoor dat de ziekte gemakkelijk aanslaat. Honden met kennelhoest hoesten voortdurend, schrapen vaak de keel en geven soms slijm of bloed op. Jaarlijkse inenting kan niet altijd voorkómen dat de hond kennelhoest krijgt, omdat meerdere factoren meespelen. Als de hond kennelhoest krijgt, zal hij er wel minder ziek van zijn. Vooral jonge honden lopen een groter risico tijdens bijvoorbeeld cursussen, vanwege de hoge infectiedruk.

Hondsdolheid

Hondsdolheid, of wel Rabiës, is een virusziekte die zeer besmettelijk is voor vrijwel alle zoogdieren. Het virus gaat naar de hersenen en zorgt ervoor dat het dier graag bijt. Ook zit het virus in het speeksel, en zo verspreidt het zich. De afloop is vrijwel altijd dodelijk.

Vaccicheck

De vaccicheck, ook wel titerbepaling genoemd, is een sneltest waarbij we bloed afnemen om te bepalen of er nog voldoende afweerstoffen aanwezig zijn tegen Parvo, hondenziekte en besmettelijke leverziekte (HCC). Al jaren is er een discussie of het wel nodig is om elk jaar de hond te vaccineren. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de cocktail vaccinatie niet meer jaarlijks nodig is. In onze dierenkliniek vaccineren we al jaren de grote cocktail enkel eens in de drie jaar. De uitzondering is de vaccinatie tegen de ziekte van Weil (leptospirose). Deze vaccinatie dient jaarlijks gegeven te worden om voldoende bescherming te bieden.

Voor wie is de titerbepaling aan te raden?

Onze speciale programma's voor honden

Wilt u volledig ontzorgd worden en de beste preventieve behandeling voor uw hond? Lees dan verder over ons Vetplan®.

Actueel / blog

Actuele berichten over bepaalde producten, technieken, regelgeving of gezondheidsproblemen kunt u lezen in onze blog.

Wilt u meer weten of heeft u een opmerking, neem contact met ons op.

Gezelschapsdieren

Voorkom een zwerfkat!

Populatie zwerfkatten In Nederland hebben we momenteel een zeer grote populatie zwerfkatten. Katten worden gedumpt of lopen weg en planten zich vervolgens in rap tempo

Lees verder »
Heeft u een vraag?

Enkele veelvoorkomende onderwerpen bij honden

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Gelukkig worden steeds meer huisdieren gechipt. Door deze elektronische identificatie zijn de laatste jaren al veel huisdieren met hun baasje herenigd.

Sinds 1 januari 2012 is het verplicht om pups te laten chippen en ook voor dieren die naar het buitenland gaan geldt deze verplichting. Het chippen van uw huisdier kunt u prima combineren met de vaccinatie. De chip bezit een uniek nummer dat kan worden afgelezen met een chip-reader. Dit nummer wordt samen met de gegevens van de eigenaar geregistreerd bij een databank.

Op www.ndg.nl kunt controleren of de gegevens van de chip van uw huisdier goed staan geregistreerd.

Infecties met virussen en/of bacteriën kunnen de gezondheid van uw huisdier bedreigen. Gelukkig kunnen honden tegen verschillende ziekten worden gevaccineerd. Voorkomen is beter dan genezen!!!

Hondenziekte Hondenziekte, veroorzaakt door het CDV-virus, komt over de hele wereld voor en is zeer besmettelijk. Jonge honden kunnen eraan overlijden. Oudere honden hebben last van hun luchtwegen, waardoor hoesten en neusuitvloeiing voorkomen. Ook kunnen ze last krijgen van hun zenuwstelsel, wat voor blijvende verlammingen kan zorgen, ook nadat het virus weg is.

Parvo Parvo, een ziekte die bij de jonge hond heftig braken en bloederige diarree en ook bij de oudere hond ernstige ziekteverschijnselen veroorzaakt, is een zeer besmettelijke ziekte. Het tast ook het afweersysteem aan, waardoor andere ziekteverwekkers gemakkelijk ziektes kunnen veroorzaken. Het parvo-virus blijft lang actief in uitwerpselen en kan zo lang voor besmetting zorgen. Er zijn honden die het virus in hun lichaam hebben zonder ziek te worden, ze kunnen andere honden wel besmetten.

HCC Besmettelijke leverziekte (Hepatitis Contagiosia Canis) wordt veroorzaakt door het CAV-1 virus. Dit virus verspreidt zich voornamelijk via de urine. De dieren kunnen er erg ziek van zijn, en zoals de naam al aangeeft, wordt de lever (ernstig) aangetast. Vooral jonge honden kunnen er ook plotseling door sterven.

Ziekte van Weil Een andere naam voor de ziekte van Weil is leptospirose. Leptospiren zijn beweeglijke bacteriën. Via de urine verlaten ze het lichaam van een zieke hond. Ook ratten en mensen kunnen ziek worden en de leptospiren met de urine uitplassen. Water waar urine van ratten in zit, bijvoorbeeld grachtenwater, is de belangrijkste bron van infectie. De nieren en de lever worden ernstig aangetast en de honden kunnen heel erg ziek worden. Jaarlijks vaccineren is noodzakelijk. Niet alleen om de hond te beschermen, maar ook om de mensen in de buurt van de hond te beschermen, aangezien mensen ook (zeer) ziek kunnen worden. Ook als honden niet zwemmen, is het toch belangrijk om de hond in te laten enten, omdat de inenting ook helpt tegen andere soorten leptospiren dan degene die de ziekte van Weil veroorzaken.

In onze dierenkliniek wordt het volgende vaccinatieschema gehanteerd:
– op 6 weken leeftijd; puppy-enting (Hondenziekte, Parvo, HCC, canine adenovirus en para-influenza)
– negen weken leeftijd; ziekte van Weil, Parvo
– op 12 weken leeftijd; cocktail-enting (Hondenziekte, Parvo, HCC (leverziekte), Weil, Para-influenza)

Op een leeftijd van 1 jaar wordt wederom de cocktail-enting gegeven en daarna volgen we een alternerend vaccinatieschema. Dat wil zeggen dat elk jaar de vaccinatie tegen Ziekte van Weil wordt gegeven en één maal in de 3 jaar de complete cocktail.

Naast de “gewone” jaarlijkse vaccinatie zijn er nog vaccinaties mogelijk tegen andere ziekten zoals kennelhoest en Rabiës (hondsdolheid). De kennelhoest enting is voor verblijf in de meeste kennels en pensions verplicht. Wij geven deze enting in de vorm van een neusenting. We raden deze vaccinatie ook aan wanneer uw hond veel contact heeft met andere honden, zoals bij puppycursussen, uitlaatservice en tentoonstellingen.

Vaccicheck

De vaccicheck, ook wel titerbepaling genoemd, is een sneltest waarbij we bloed afnemen om te bepalen of er nog voldoende afweerstoffen aanwezig zijn tegen parvo, hondenziekte en besmettelijke leverziekte (HCC). Al jaren is er is er een discussie of het wel nodig is om elk jaar de hond te vaccineren. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de cocktail vaccinatie niet meer jaarlijks nodig is. In onze dierenkliniek vaccineren we al jaren de grote cocktail nog maar eens in de drie jaar. Echter, nieuwe studies wijzen uit dat de bescherming soms nog langer aanhoudt, waardoor de hond nog goed beschermd is. Dit is dus te bepalen met behulp van de vaccicheck. De uitzondering is de vaccinatie tegen de ziekte van Weil (leptospirose). Deze vaccinatie dient jaarlijks gegeven te worden.

Voor wie is de titerbepaling aan te raden?

- elke hond, waarvan de eigenaar de hond wel goed beschermd wil hebben, maar onnodige vaccinatie wil voorkomen
- de hond die een overreactie heeft laten zien (allergisch)
- de hond die een onbekende voorgeschiedenis heeft
- de hond die ziek is of bijvoorbeeld een auto-immuunziekte heeft gehad

Kennelhoest

Kennelhoest wordt veroorzaakt door verschillende virussen en bacteriën. Ook stress zorgt ervoor dat de ziekte gemakkelijk aanslaat. De honden hoesten voortdurend, schrapen vaak de keel en geven soms slijm of bloed op. Jaarlijkse inenting kan niet altijd voorkomen dat de hond kennelhoest krijgt, omdat meerdere factoren meespelen. Als de hond kennelhoest krijgt, zal hij er wel minder ziek van zijn. Vooral jonge honden lopen een groter risico tijdens bijvoorbeeld cursussen, omdat de infectiedruk daar vaak vrij hoog is.

Hondsdolheid  

Hondsdolheid (Rabiës) is een virusziekte die zeer besmettelijk is voor vrijwel alle zoogdieren. Het virus gaat naar de hersenen en zorgt ervoor dat het dier graag bijt. Ook zit het virus in het speeksel, en zo verspreidt het zich. De afloop is vrijwel altijd dodelijk.

De Rabies vaccinatie is verplicht wanneer u uw hond meeneemt naar het buitenland. Deze vaccinatie dient eens in de 3 jaar plaats te vinden en uiterlijk 21 dagen voor vertrek. Voor enkele landen is een bloedonderzoek van uw hond vereist om te bepalen of de hoeveelheid aangemaakte afweerstoffen tegen rabiës voldoende is. Zorg er dus voor dat u tijdig informatie opvraagt met betrekking tot uw vakantiebestemming.

De vlo zuigt bloed uit de huid van zijn gastheer en leeft daarvan. Door deze bloedmaaltijden is de vlooienpoep zwart. Je kunt zwarte ‘puntjes’ in de vacht zien, welke op het eerste gezicht als vuil zou kunnen worden aangemerkt. Maar als je die vlooienpoep op een natte tissue doet worden ze roodachtig. Vlooien leggen vooral in de warmere seizoenen tientallen eitjes per dag, vooral in kieren van houtwerk (plinten, laminaat, etc.), maar ook volop in vloerbedekking en vanzelfsprekend op de slaapplaats van uw hond. Uit de eitjes komen larven, die zich verpoppen tot vlo. Ingekapselde poppen van een vlo kunnen soms meer dan een jaar overleven. Dit proces van eitje tot volwassen vlo duurt gemiddeld een week of twee. De vlo komt uit de pop onder invloed van o.a. trillingen en warmte.

De bestrijding van vlooien moet gericht zijn op uw huisdier en de directe omgeving van uw huisdier. Daarnaast is het heel belangrijk dat al uw honden en katten in huis tegelijkertijd behandeld worden tegen vlooien, ook al ziet u bij enkele nauwelijks of geen vlooien. Er zijn verschillende middelen om uw huisdier te behandelen. Middels pipetten, shampoo, pillen, vlooienkam en een vlooienband. Vergeet ook de omgeving niet.

Honden zijn vaak besmet met wormen. In Nederland zijn dit meestal spoelwormen en/of lintwormen. De hond kan ziek worden van deze wormen, maar ook wijzelf kunnen besmet worden met de spoelworm die honden bij zich dragen. Een lintwormbesmetting treedt op via een tussengastheer: de vlo! Bij de bestrijding van lintwormen is het dus tevens belangrijk de vlooien goed onder handen nemen.

Ontwormingsschema: – Pup: ontwormen op 2, 4, 6, en 8 weken; op 3, 4, 5 en 6 maanden; daarna elk kwartaal – Volwassen hond: om de 3 maanden behandelen. – Drachtige teef: tijdens de loopsheid als ze gedekt gaat worden; 10 dagen voor de bevallingsdatum Let op: Niet elk wormmiddel is toegestaan tijdens de dracht en/of zoogperiode!!!

Steeds vaker mag de hond of kat mee op vakantie. Een vakantie met huisdieren vraagt wel extra voorbereiding. Zijn de papieren in orde, hebben we voldoende voer mee, maar ook: welke ziekten komen er in het land voor en waartegen moet ik mijn hond en kat beschermen?

Gaat uw hond of kat mee naar het buitenland let dan op het volgende:
– een officieel Europees dierenpaspoort
– een chip of duidelijk leesbare tatoeage
– een geldige rabiës vaccinatie (hondsdolheid). Minimaal 3 weken voor vertrek is een vaccinatie tegen hondsdolheid verplicht. Met de moderne vaccins is momenteel één vaccinatie in de drie jaar voor de meeste landen voldoende.
– behandel uw huisdier voor en tijdens de vakantie tegen teken en zandvliegjes
– controleer uw huisdier dagelijks op teken, verwijder de teken direct met een tekentang
– behandel uw huisdier tegen hartworm voor, tijdens en na de vakantie

De hond wordt voor het eerst loops op een leeftijd van 6-12 maanden. Wij adviseren de hond op jonge leeftijd te laten steriliseren, maar niet tijdens de loopsheid.

De belangrijkste redenen om een sterilisatie aan te raden als u niet met de hond wilt fokken. – Het aanzienlijk verkleinen van de kans op melkkliertumoren op latere leeftijd. Onder invloed van vrouwelijke hormonen wordt het ontstaan van melkkliertumoren gestimuleerd. Hoe jonger de teef wordt gesteriliseerd, hoe minder de hormonen kunnen inwerken op het melkklierweefsel en hoe kleiner de kans op melkkliertumoren. – Het voorkomen van baarmoederontsteking. Wanneer een teefje niet gesteriliseerd wordt, staat ze haar hele leven onder invloed van vrouwelijke hormonen. Dit kan leiden tot baarmoederontsteking op latere leeftijd. De baarmoeder zal dan alsnog verwijderd moeten worden. De operatie wordt op dit moment gecompliceerder omdat de hond vaak zeer ziek is en dus geen ideale patiënt voor een invasieve ingreep.

Enkele andere voordelen:
– geen loopsheid meer
– geen ongewenste dekking
– geen schijndracht

Nadelen: Uw hond heeft meer kans op overgewicht. Met een strikt voerbeleid en/of een calorie-arm dieet is uw hond echter keurig slank te houden.

Hoe gaat een sterilisatie in zijn werk? De hond wordt onder narcose gebracht. Wij werken met gasnarcose en bewakingsapparatuur om het risico van de narcose/operatie tot een minimum te beperken. Bij de sterilisatie verwijderen we de eierstokken en de baarmoeder. Na de operatie kan uw hond rustig bijkomen in de opnameruimte. Wanneer ze goed wakker is, mag ze weer naar huis. Voor thuis krijgt u een nazorgformulier met extra informatie in verband met de operatie. 

Een reu wordt geslachtsrijp op een leeftijd van 6-12 maanden. Als u besluit uw hond te laten castreren is ons advies uw hond op jonge leeftijd te laten castreren.

De belangrijkste redenen om een reu te laten castreren:
– het voorkomen van dominant gedrag tegenover andere reuen
– voorkomen van wegloopgedrag als een ander hond in de buurt loops is
– ter bestrijding van voorhuidontsteking
– beperken van het risico op prostaathypertrofie en testikeltumoren

Een nadeel van een castratie is de kans op overgewicht. Met een strikt voerbeleid en/of een caloriearm dieet is uw hond keurig slank te houden.

Altijd de juiste behandeling

onderzoek

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

online-hulp

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

rontgen-fotos

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

medicijnen

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

dierentandarts

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

onderzoeklabaratorisch

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.