logo-liesvelt-202303

Vaccinatie

Vaccinatie kan veel problemen voorkomen.
Zo is het mogelijk om te vaccineren tegen ‘het bloed’ (Clostridium) wat de laatste jaren steeds meer voorkomt, zomerlongontsteking, rotkreupel, Ecthyma (zere bekjes) en Q-koorts. Vraag naar de mogelijkheden, wij leggen het u graag uit!

Een preventieve aanpak

Clostridium (‘het bloed’)

Het bloed komt voor bij de snelst groeiende dieren. Meestal is het verloop zo snel dat ze al dood zijn zonder verschijnselen. Vaccineren is mogelijk op twee manieren. Om de lammeren in de eerste weken te beschermen is een basisvaccinatie nodig bij de schapen met 4-6 weken tussentijd, waarvan de laatste enting ongeveer 4 weken voor het lammeren. Zodoende krijgen lammeren zogenaamde superbiest. Om de lammeren te beschermen kan al vanaf 2-3 weken gevaccineerd worden. Wederom een basisenting met 4-6 weken ertussen.

Zomerlongontsteking

Zomerlongontsteking komt voor gedurende het voorjaar, de zomer en het najaar. De verschijnselen zijn uiteenlopend (o.a. longontsteking en uierontsteking) en komt bij alle leeftijden voor. Echter de problemen zijn bij de opgroeiende lammeren het grootst. Vaccineren kan tegelijk met vaccinatie tegen ‘het bloed’. Dit is een zogenaamd combinatievaccin. De tijdstippen van vaccineren zijn om deze reden dezelfde.

Behandelingen kleine herkauwer

Rotkreupel

Rotkreupel wordt veroorzaakt door o.a. Dichelobacter nodosus en Fusobacterium necrophorum. Hierdoor ontstaat een tussenklauwontsteking. Om de infectie snel onder controle te krijgen is vaccineren een heel goede optie. De duur van bescherming is 4-6 maanden. Elk dier kan vanaf 3 maanden gevaccineerd worden. Voor een basisvaccinatie is 2 x een enting met 4-6 weken nodig. Herhalen voor elke risicoperiode is het advies. De risicoperiodes zijn vochtig en relatief warm weer.

Zere Bekjes (Ecthyma)

Zere bekjes wordt veroorzaakt door een virus welke korsten rond de bek en de uier veroorzaken. Dit kan leiden tot minder groei en uierontsteking. Om sneller herstel te bewerkstelligen en de ernst van de symptomen te verkleinen kan vaccineren helpen. Ons advies is om dit 3-4 weken voor het lammeren te laten doen. Wanneer er al een besmetting is, is vaccinatie ook mogelijk.

Q-koorts

Q-koorts is welbekend en ook gevaarlijk voor mensen. Om deze reden moeten bedrijven met een publieke functie alle schapen en geiten voor 1 augustus gevaccineerd hebben. Let er op dat u dit ook meld bij de RVO. Vanaf een leeftijd van 3 maanden kan er gevaccineerd worden. Vanzelfsprekend voor jonge dieren een basisvaccinatie met 3-5 weken tussentijd. Elk jaar moet de vaccinatie herhaald worden.

Nieuws en nieuwsbrief landbouwhuisdieren

Actuele berichten over gezondheidsproblemen, nieuws uit de praktijk, regelgeving, nieuwe producten en behandelingen.

Wilt u meer weten of heeft u een opmerking, neem contact met ons op.

Landbouwhuisdieren

Nieuwsbrief najaar 2023

Voor u ziet u alweer de najaarseditie van onze nieuwsbrief. Hierin vindt u onder andere nieuws van de praktijk, maar ook informatie over het blauwtongvirus

Lees verder »
Landbouwhuisdieren

Pinkengriep bij jongvee

Pinkengriep is een verzamelnaam voor longontsteking bij kalveren veroorzaakt door bepaalde virussen en bacteriën. De bacteriële infectie kan beoordeeld worden met antibiotica, maar voor de

Lees verder »