logo-liesvelt-202303

Wormen

Schapen en lammeren kunnen met verschillende wormen in aanraking komen. De belangrijkste zijn de Haemonchus contortus (Rode Lebmaagworm), Trychostrongylus typen, Nematodirus Battus (welke ernstige diarree kan veroorzaken) en lintwormen.

Altijd de beste zorg

Ontworming en diagnose

Om ziekte door wormen te voorkomen is behandelen met ontwormingsmiddelen een goede optie. Neem voordat u gaat ontwormen een mestmonster en laat deze onderzoeken op de praktijk. Voorkom daarnaast onderdoseren en ontworm niet alle dieren tegelijk. Dit voorkomt resistentie. Ontworm de 5% sterkste dieren niet of behandel deze 2 weken later. Neem 2-3 weken na de ontworming weer een mestmonster om te controleren of het middel gewerkt heeft. Voor een juist ontwormingsschema, neem contact op.

Weideschema

Een goed weideschema voorkomt veel problemen. Hierdoor neemt de besmettingsdruk af.

Begin in het voorjaar op ‘schoon’ land. Dit is land waar minimaal 3 maanden geen beweiding heeft plaats gevonden. Hebt u vorig weideseizoen veel problemen gehad met Nematodirus wormen? Begin het weideseizoen dan op een perceel waar het afgelopen jaar geen lammeren hebben gelopen.

Verweid daarna als volgt: Tot 1 juli binnen 3 weken omweiden, na 1 juli (of bij zeer hoge temperaturen in het voorjaar) binnen 2 weken omweiden, pas na 3 maanden is het land weer ‘schoon’ en kan het weer gebruikt worden om te weiden.

Behandelingen kleine herkauwer

Vitamine B 12 (Kobalt)

Voorzie uw schapen en lammeren van voldoende vitamine B12 of Kobalt. Hierdoor zijn ze minder gevoelig voor infecties met wormen. Dit is verkrijgbaar op de praktijk.

Nieuws en nieuwsbrief landbouwhuisdieren

Actuele berichten over gezondheidsproblemen, nieuws uit de praktijk, regelgeving, nieuwe producten en behandelingen.

Wilt u meer weten of heeft u een opmerking, neem contact met ons op.

Landbouwhuisdieren

Nieuwsbrief najaar 2023

Voor u ziet u alweer de najaarseditie van onze nieuwsbrief. Hierin vindt u onder andere nieuws van de praktijk, maar ook informatie over het blauwtongvirus

Lees verder »
Landbouwhuisdieren

Pinkengriep bij jongvee

Pinkengriep is een verzamelnaam voor longontsteking bij kalveren veroorzaakt door bepaalde virussen en bacteriën. De bacteriële infectie kan beoordeeld worden met antibiotica, maar voor de

Lees verder »