logo-liesvelt-202303

De drachtige poes

Een goede begeleiding voor en tijdens de dracht van uw poes is belangrijk. We bieden deskundige begeleiding en ondersteuning om ervoor te zorgen dat uw poes gezond en comfortabel is tijdens deze bijzondere periode. Van prenatale zorg tot voedingsadvies en monitoring van de zwangerschap, ons ervaren team staat klaar om u en uw poes te begeleiden op de weg naar een succesvolle en gezonde dracht.

Bij ons in goede handen

Begeleiding voor en tijdens de dracht van uw kat

Wanneer een kat krols is, bestaat er een kans dat ze wordt gedekt en dus drachtig wordt. Als een dekking goed is verlopen, is de krolsheid na ongeveer 24 uur totaal over. Ook in de negen weken die de dracht duurt, mag de poes geen krolsheid vertonen. Dit is een teken dat de dekking niet goed is gegaan. Een goed verlopen dekking geeft natuurlijk geen garantie op drachtigheid. Meestal verlopen de dracht en de bevalling goed, maar in sommige gevallen is het nodig om contact op te nemen met de dierenarts. In welke gevallen is dat nodig:

  • Indien de dracht langer duurt dan 72 dagen.
  • Als er enkele uren na het afkomen van het eerste vruchtwater geen kitten komt.
  • Wanneer de poes langer dan 15 minuten perst en er geen kitten komt.
  • Indien de poes onrustig blijft na de geboorte.
  • Als de kittens niet (voldoende) groeien.
  • Wanneer er sprake is van afwijkende uitvloeiing of uitvloeiing die langer dan twee weken aanhoudt na de bevalling.
  • Als er ziekteverschijnselen zijn bij poes en/of kittens
  • Wanneer u ontworming nodig hebt of uw kittens wil laten vaccineren en chippen.

De dracht bij de poes duurt gemiddeld 63 dagen. De draagtijd van de poes is nagenoeg onafhankelijk van het ras en eveneens onafhankelijk van de worpgrootte. De dracht kan soms gevoeld worden. Het is echter betrouwbaarder om dit vast te stellen door middel van een echo ongeveer vanaf dag 23. Het aantal kittens is hiermee lastig aan te geven. Daarvoor zou u een röntgenfoto kunnen laten maken in de laatste week van de dracht.

Vlak voor de partus (bevalling)

Het bestaan van dracht bij de poes kan worden vermoed na 3,5 – 4 weken door het ontstaan van roodkleuring van de tepels, de ontwikkeling van melkklierpakketten, een dikkere buik en vooral in het laatste deel van de zwangerschap, een toegenomen eetlust. Deze verschijnselen passen echter ook in meer of mindere mate bij schijnzwangerschap. Daarbij kan het stadium van de dracht met deze verschijnselen niet of nauwelijks worden geschat, gezien de sterke individuele variatie.

Ontwormen, vaccinatie en voeding

Zorg ervoor dat de poes in een goede conditie is en goed gevaccineerd (jaarlijks) en ontwormd is (vier maal per jaar). Wanneer de poes drachtig is dient u haar twee weken vóór en twee weken ná de bevalling te ontwormen. Kittens kunnen via de moedermelk met spoelwormen worden besmet. Het is niet nodig om de poes extra te voeren in de eerste zeven weken van de dracht.

De laatste twee weken kan de voedingsbehoefte wat stijgen. Het is dan beter vooral hoogwaardig kwaliteitsvoer (bijvoorbeeld kittenbrokjes) te geven. Meng de kittenbrokjes eerst met de eigen voeding, elke dag een beetje meer zodat de poes geen diarree krijgt van de nieuwe voeding. Ze mag ongeveer tien tot vijftien procent meer voeding krijgen dan haar normale hoeveelheid. Zorg eveneens voor een werpkist voor de poes waar zij in alle rust kan bevallen.

Symptomen naderende partus

Symptomen van een naderende partus bij de poes zijn vaag. Een geringe eetlust, typische lokroepen en een opvallende hyperventilatie kunnen aangeven dat ze gaat bevallen. Vlak voor de geboorte wordt de poes vaak wat aanhankelijker. Echter, sommige poezen trekken zich terug en laten zich enkele dagen niet meer zien. Op de dag van werpen kan een enkele keer een slijmsliert uit de vulva worden waargenomen, als de poes dit nog niet heeft weggelikt. Dit is het teken dat de ontsluiting en de bevalling binnen 24 uur zullen gaan plaatsvinden

De partus

De aanvang van de buikpers is vrijwel altijd het eerste duidelijke teken dat de geboorte is begonnen. De poes kan de kattenbak opzoeken om te persen tijdens de uitdrijvingsfase. De bevalling vindt plaats tussen dag 58 en dag 67, gemiddeld op 63 dagen. Binnen enkele uren nadat het eerste vruchtwater is afgekomen, moet de eerste kitten geboren zijn. Wanneer de poes voor de eerste keer drachtig is, kan de uitdrijvingsfase van de eerste kitten wat langer duren. Het vruchtwater kan wat groen van kleur zijn. Wanneer de poes duidelijk zit te persen op een kitten en dit langer dan 15 minuten duurt, is het goed contact met ons op te nemen. Tussen het werpen van de kittens kan het zijn dat de poes gewoon gaat eten en drinken, soms zelfs even slapen. Er kunnen enkele uren verstrijken (zonder persweeën) voordat de volgende kitten wordt geboren.

Complicaties

Blijft de poes onrustig na de geboorte, dan kunt u het beste ons benaderen om te kijken of alle kittens eruit zijn. Natuurlijk kunnen er problemen tijdens de partus bestaan en soms zijn deze afhankelijk van het ras. Zo verloopt de partus bij de Pers met zijn platte en stompe snuit veelal wat moeizamer dan die bij bijvoorbeeld de Siamees. Ook kan de geboorte worden belemmerd ten gevolge van onder andere oude scheefgegroeide bekkenfracturen, uitputting van de poes of door overdreven vetzucht. Een enkele keer wordt een verkeerde ligging van een kitten of weeënzwakte als oorzaak voor een stagnerende bevalling aangegeven. Meestal likt de poes de vruchtvliezen van de kitten er zelf af en eet de nageboorte op. Komt de kitten tijdens de bevalling na de geboorte niet uit de vliezen? Dan moet de kitten zo snel mogelijk uit de vliezen worden gehaald en het slijm uit de bek worden verwijderd. Ook moet de kitten worden opgewreven met een handdoek. Controleer altijd de navelstreng die aan de kitten vast zit op bloedingen. Bij bloedverlies moet u deze afbinden. Eventueel kunt u de stomp desinfecteren met betadine.

Voeding kittens

Kittens gaan meestal vrij snel na de geboorte op zoek naar een tepel. Binnen 24 uur na de geboorte moeten de kittens de eerste melk van de moeder binnenkrijgen. Dan kunnen ze de antistoffen nog opnemen door het maagdarmkanaal. Het is aan te bevelen om de kittens gelijk na de geboorte te wegen en eventueel te merken (nagellak of gekleurd touwtje). Ze wegen ongeveer 100 gram bij de geboorte. Tien dagen na de geboorte moet een kitten in lichaamsgewicht verdubbeld zijn. De kittens mogen na de bevalling NIET afvallen. Gebeurt dit wel dan is er iets mis; of de poes heeft te weinig melk of de kittens drinken te weinig, bijv. door een opkomende ziekte. Neem in zo’n geval contact met ons op. Als het nodig is kunt u de kittens met kittenmelk bijvoeren tot de leeftijd van vier weken. Vanaf dan kunnen de kittens zelfstandig drinken en brokjes eten. De kunstmatige voeding kunt u bij ons kopen.

Socialisatie

Na gemiddeld 10 dagen gaan de ogen en gehoorgangen open. Aangeraden wordt om kittens pas vanaf de leeftijd van minimaal acht weken (liefst wachten tot dertien weken) bij de moeder weg te halen. Vanaf drie tot twaalf weken zit een kitten in de socialisatieperiode. Dit betekent dat de kitten aan zoveel mogelijk dingen moet wennen. Denk hierbij aan de stofzuiger, muziek en andere geluiden en gebeurtenissen.

Ontwormen kittens

U dient uw kittens op een leeftijd van twee, vier, zes, acht en twaalf weken te ontwormen. Daarna maandelijks tot ze een halfjaar oud zijn. Vervolgens vier keer per jaar. De eerste vaccinatie dient de kitten te krijgen als het negen weken oud is en de tweede op twaalf weken leeftijd. Daarna elk jaar.

Moederpoes na de bevalling

De moederpoes kan door het opeten van de nageboortes een paar dagen last hebben van diarree. De eerste tien dagen na de bevalling heeft ze nog uitvloeiing uit de vulva, dat van rood gekleurd via groen naar een heldere kleur over gaat. Deze uitvloeiing moet na ongeveer twee weken over zijn. Komt er stinkende uitvloeiing uit of vertoont de poes ziekteverschijnselen? Neem dan contact met ons op. Ook kan er melkklierontsteking vóórkomen. Door de ontsteking, veroorzaakt door bacteriën, zijn de melkklieren vaak pijnlijk en laat de kat het niet toe dat haar buik wordt aangeraakt. De kittens mogen niet langer drinken. Het is heel belangrijk snel naar de dierenarts te gaan! Een behandeling is noodzakelijk.

Sterilisatie

Wilt u uw kat laten steriliseren? Dan kan dit vanaf drie weken na de bevalling, maar liever pas als de kittens weg zijn. Dan is er geen risico dat de poes te weinig melk gaat geven of de kittens aan de operatiewond zitten. Houd er rekening mee dat de poes al snel weer krols en dus drachtig kan worden (2-3 weken na de bevalling)!

Altijd het beste voor je kat

Wij zoeken altijd naar de beste behandeling voor uw kat. Overleg met u gedurende het hele traject vinden wij van groot belang.

Actueel / blog

Actuele berichten over bepaalde producten, technieken, regelgeving of gezondheidsproblemen kunt u lezen in onze blog.

Wilt u meer weten of heeft u een opmerking, neem contact met ons op.

Gezelschapsdieren

Voorkom een zwerfkat!

Populatie zwerfkatten In Nederland hebben we momenteel een zeer grote populatie zwerfkatten. Katten worden gedumpt of lopen weg en planten zich vervolgens in rap tempo

Lees verder »