logo-liesvelt-202303

Wormen, vlooien en teken bij katten

De impact van wormen, vlooien en teken op katten is groot. Wormen kunnen leiden tot gewichtsverlies en maag-darmproblemen. Vlooien veroorzaken jeuk, huidirritatie en kunnen ziekten overdragen. Teken brengen gezondheidsrisico's met zich mee, zoals de ziekte van Lyme. Bij onze praktijk bieden we preventiemiddelen en behandelingen om uw kat gezond en vrij van deze parasieten te houden.

Preventief behandelen

Ontvlooien van katten

De vlo zuigt bloed uit de huid van zijn gastheer en leeft daarvan. Door deze bloedmaaltijden is de vlooienpoep zwart. Je kunt zwarte ‘puntjes’ in de vacht zien, die er op het eerste gezicht uitzien als vuil. Maar als je die vlooienpoep op een natte tissue doet wordt het roodachtig. Vlooien leggen vooral in de warmere seizoenen tientallen eitjes per dag, vooral in kieren van houtwerk (plinten, laminaat, etc.), maar ook volop in vloerbedekking en vanzelfsprekend op de slaapplaats van uw kat. Uit de eitjes komen larven, die zich verpoppen tot vlo. Ingekapselde poppen van een vlo kunnen soms meer dan een jaar overleven. Dit proces van eitje tot volwassen vlo duurt gemiddeld een week of twee. De vlo komt uit de pop onder invloed van o.a. trillingen en warmte.

Vlooien bestrijdt u door de directe omgeving van uw huisdier aan te pakken. Anders komt uw dier telkens opnieuw in aanraking met vlooien. Een gelijktijdige behandeling van uw hond(en) en/of kat(ten) in huis zal leiden tot afdoende resultaat. Een behandeling is ook nodig wanneer u op uw dier een enkele of geen vlooien ziet. Op deze manier voorkomt u een vlooienallergie.

Er zijn verschillende middelen om uw kat te behandelen. De gemakkelijkste manier is door middel van pipetten in de nek (op de huid). Dit middel kunt u maandelijks of om de drie maanden toedienen, afhankelijk van het middel. Daarnaast zijn er ook tabletten, speciale shampoos, een vlooienkam of een vlooienband te gebruiken.

Ontwormen van katten

Katten zijn vaak besmet met wormen. In Nederland zijn dit meestal spoelwormen en/of lintwormen. De kat kan ziek worden van deze wormen, maar ook wijzelf kunnen besmet worden met de spoelworm die katten bij zich dragen. Een lintwormbesmetting treedt op via een tussengastheer: de vlo! Bij de bestrijding van lintwormen is het dus belangrijk de vlooien goed onder handen nemen.

In onze dierenkliniek wordt het volgende ontwormingsschema gehanteerd:

Teken bij katten

Er komen steeds meer teken voor in Nederland. De bekendste is de schapenteek (Ixodus Ricinus). De tekenbeet op zichzelf is niet gevaarlijk voor uw huisdier. Enkel kan op de plaats van de beet een pijnlijk en jeukend wondje ontstaan.

Het gevaar van teken zit hem in het overbrengen van allerlei ziekteverwekkers, onder andere Borrelia (ziekte van Lyme) en de parasieten Babesia en Anaplasma die bloedarmoede veroorzaken.

Ziekten die worden overgebracht door een teek, openbaren zich vaak pas na lange tijd. Dus voorkomen is beter dan genezen. Door een teek binnen 24 uur te verwijderen met een speciale tekentang is de kans op overdracht erg klein. Daarnaast is het mogelijk om uw dier te behandelen met een pipet in de nek. Ook kunt u om de drie maanden of eens per maand een smakelijk tablet geven. Zeker in de warme maanden of wanneer u naar het buitenland gaat, is dit aan te raden. Let op: niet elk middel is zowel voor hond als kat te gebruiken!

Altijd het beste voor je kat

Wij zoeken altijd naar de beste behandeling voor uw kat. Overleg met u gedurende het hele traject vinden wij van groot belang.

Actueel / blog

Actuele berichten over bepaalde producten, technieken, regelgeving of gezondheidsproblemen kunt u lezen in onze blog.

Wilt u meer weten of heeft u een opmerking, neem contact met ons op.

Gezelschapsdieren

Voorkom een zwerfkat!

Populatie zwerfkatten In Nederland hebben we momenteel een zeer grote populatie zwerfkatten. Katten worden gedumpt of lopen weg en planten zich vervolgens in rap tempo

Lees verder »