logo-liesvelt-202303

Achtergrondinformatie aandoeningen bij honden

Op het internet is meer of minder uitgebreid informatie voorhanden over aandoeningen bij honden. Niet alle informatie klopt helaas. Over een aantal onderwerpen willen wij u graag meer informatie geven. Mocht u graag meer informatie willen over een ander onderwerp, neem gerust contact op.

Een volledig overzicht

Allergie

Heeft uw hond jeuk of huidklachten? Vaak is hierbij een allergie of overgevoeligheidsreactie een belangrijke oorzaak. Allergieën komen voor bij alle rassen. Bij sommige rassen zien we echter duidelijk meer problemen dan bij andere. Jeuk varieert van af en toe een beetje tot enorme jeuk waarbij ze onophoudelijk bijten, likken en krabben, soms tot bloedens toe.

Overgevoeligheid
De problemen worden veroorzaakt doordat uw hond overgevoelig is voor bepaalde stoffen in zijn omgeving. Dit valt het beste te vergelijken met hooikoorts bij de mens. Bij honden blijken huisstof, huisstofmijten, huidschilfers van de mens en de kat en het speeksel van de vlo meestal de boosdoener bij een allergie. Ook voedsel kan allergieën opwekken.

Allergische reactie
Wanneer een dier in contact komt met een stof die niet in zijn lichaam thuishoort, reageert hij hierop met een afweerreactie. Bij een allergische reactie gebeurt dit ook, maar dan overdreven. Er is dus sprake van een soort paniekreactie van het lichaam op een betrekkelijk onschuldige stof. Waarom dit gebeurt is nog niet helemaal duidelijk, maar de gevolgen zijn maar al te goed zichtbaar: jeuk! Terwijl dieren met vlooien en anaalklierontstekingen vaak alleen jeuk hebben bij hun staart en op hun rug, kunnen dieren met een allergie overal jeuk hebben. De dieren likken en knagen aan hun poten en tenen, schuren met hun kop over de grond en krabben aan buik en oren.

Vlooien
De belangrijkste oorzaak voor jeuk zijn vlooien. Bij sommige dieren kan een enkele vlooienbeet al weken last veroorzaken (vlooienbeetallergie). Je hoeft vlooien niet altijd te zien en toch kan een dier last hebben. Ook luizen, teken, vachtmijten en schimmels kunnen huidklachten geven. Bovendien bestaan er ziekten van de huid zelf. Om vast te stellen of een dier allergisch is, is het dus van belang eerst alle andere oorzaken voor de huidproblemen uit te sluiten. Om een voedselallergie uit te sluiten, kunnen we het dier gedurende acht weken dieetvoeding (enkel dit voer, dus ook geen snoepjes) geven. Is er een verbetering zichtbaar, is een voedselallergie waarschijnlijk. Daarnaast is het mogelijk om een allergietest uit te voeren. Hierdoor is het mogelijk om specifieke immunotherapie te laten maken.

Speciale voeding en medicatie
Hebben we eenmaal vastgesteld dat uw dier allergisch is? Dan zijn er verschillende manieren om dit te behandelen. Er zijn medicijnen die de prikkel tot jeuk en irritatie goed kunnen onderdrukken. Het is echter niet altijd zo dat dit tot blijvende genezing leidt. Uw dier zal dus levenslang medicijnen nodig hebben. Een tweede manier van behandelen is desensibiliseren. We moeten dan eerst weten waardoor de allergie wordt veroorzaakt (allergietest). Daarna wordt de patiënt ingespoten met een toenemende dosis van de stof die de problemen veroorzaakt. Op deze wijze hopen we het lichaam aan de stof te laten wennen. Heeft het dier een voedselallergie, dan is het zaak een soort voer te kiezen waarbij de klachten wegblijven. Een allergische huid is gevoelig voor een (secundaire) bacteriële infectie of gistinfectie die op zichzelf ook weer voor jeuk en huidklachten kan zorgen. Vandaar dat de behandeling van een allergie vaak gecombineerd wordt met een antibioticakuur of andere medicatie.

Uit het feit dat bepaalde rassen duidelijk meer problemen hebben, mogen we aannemen dat het in zekere mate erfelijk bepaald is. Inmiddels is ook gebleken dat sommige lijnen binnen een ras meer problemen hebben. Het is raadzaam niet te fokken met allergische dieren.

Bijtwonden

Een hond kan zijn gebit gebruiken als wapen. Wanneer een hond bijt, kan er veel schade ontstaan bij de gebeten hond. Tanden bevatten altijd bacteriën, waardoor een geïnfecteerde wond ontstaat. Een ontstoken wond herkent u aan pijn, warmte, pus en zwelling. Soms is de hond er ook ziek van en heeft koorts. Het is niet altijd direct duidelijk hoe ernstig de bijtwond is. Soms is alleen een klein bijtwondje te zien, terwijl er toch een groot stuk huid los is gekomen van onderliggend weefsel. Soms  lijkt er door de aanwezigheid van veel bloed grote schade te zijn, terwijl dit ook ontzettend kan meevallen. Wij raden u aan ons de wond goed te laten beoordelen. 

Reinigen van wonden
Bij een bezoek aan de dierenarts wordt de hond volledig nagekeken. Het kan immers zo zijn dat door de beet ernstigere schade aanwezig is dan alleen een huidwond. Zo kan een beet tot in de borst- of buikholte doordringen, met alle gevolgen van dien. Wij voeren een algemeen onderzoek uit. Vervolgens kijken we de gehele huid na op de aanwezigheid van wonden. We knippen de haren rond de wond weg en we reinigen deze. Verder kijken we of de wonden oppervlakkig zijn of diep. Doel is om zoveel mogelijk vuil en bacteriën weg te spoelen. Hiermee voorkomen we de kans op infectie. 

Spoelen en antibiotica
U krijgt van ons de benodigde medicatie mee. Wanneer de wond klein is, kunnen we volstaan met spoelen en antibiotica. Thuis is het belangrijk de wond open en schoon te houden. Wanneer het wondje dicht gaat, en er toch een infectie aanwezig is, kan het zijn dat deze opgesloten wordt. 

Hechtingen
Is er sprake van een grotere wond? Dan is het sluiten van de wond vaak noodzakelijk. Wanneer de wondranden vers zijn (maximaal zes uur oud), volstaan we met het plaatsen van huidnietjes of hechtingen. Bij grote holtes onder de huid leggen we soms een drain aan. Het doel van de drain is om (geïnfecteerd) wondvocht af te voeren. We verwijderen de drain op het moment dat deze niet meer productief is, dus geen wondvocht meer afvoert. Wanneer de wond reeds ouder is, frissen we de wondranden op. Dit betekent dat we het oude weefsel verwijderen om zo weer frisse wondranden te creëren. Dit bevordert de wondheling. Het opfrissen van wondranden gebeurt onder narcose.

Dementie

Ook honden kunnen last krijgen van dementie. U kunt het aan de volgende verschijnselen gaan merken. Uw hond:

  • Weet de weg naar huis niet meer (lijkt in een onbekende omgeving verloren te zijn en later ook in een bekende omgeving).
  • Loopt soms doelloos rond of gaat ijsberen.
  • Herkent kennissen en later ook de eigenaar niet meer.
  • Staat naar de muur te staren.
  • Heeft geen ruimtelijk inzicht meer, probeert door te nauwe doorgangen te geraken en zit regelmatig klem.
  • Reageert minder op aanhalen, vraagt niet meer om aandacht, wil minder spelen en begroet u niet meer bij thuiskomt.
  • Heeft verstoord slaappatroon, dwaalt ’s nachts door het huis en begint ’s nachts zomaar te blaffen.
  • Slaapt vaak meer overdag en minder ’s nachts.
  • Is niet meer zindelijk. Hij geeft niet meer aan dat hij naar buiten moet en heeft regelmatig “ongelukjes” in huis.

 

Checken ziektetoestand
Wanneer u vermoedt dat uw hond dementie heeft, is het belangrijk dit u dit bij ons meldt. Wij checken eerst of er mogelijk een andere ziektetoestand aan de basis van deze verschijnselen ligt. Zo kunnen lever-, nier- of schildklierproblemen ook gedragsveranderingen geven. Dit onderzoeken wij door een bloedonderzoek te doen. Incontinentieproblemen kunnen ook vóórkomen zonder dat de hond dement is. In dat geval kunnen we hier iets aan doen. Oude honden met gewrichtspijnen kunnen uiteraard ook afwijkend gedrag vertonen door pijn. Wij kunnen deze pijn snel aanpakken.

Diagnose dementie
Stellen wij echter de diagnose ’dementie’? In samenspraak met u proberen we het leven van uw oude kameraad zo aangenaam mogelijk te maken. Opties:

  • Met speciale voeding kunnen we de hersenfunctie ondersteunen.
  • Met medicatie kunnen we de doorbloeding van de hersenen verbeteren. Opgepast: doe dit nooit op eigen houtje, het doet soms meer kwaad dan goed!
  • Met medicatie kunnen we de nachtrust bevorderen.
  • Doe de wandelingen enkel op bekend terrein en breng zo weinig mogelijk veranderingen aan in huis.

Diarree veroorzaakt door Giardia

Giardia is een eencellige parasiet die in de dunne darm van uw hond of kat kan leven. Vooral bij jonge honden of katten en dieren met een verminderde weerstand kan deze parasiet diarree geven. Giardia komt vaker voor bij dieren uit kennels of catteries. De diarree is meestal halfvast en brijig en kan soms bloed of slijm bevatten. Je moet vooral aan deze parasiet denken als de dieren over een langere tijd vaak wat dunnere ontlasting hebben, die terug blijft komen.

Giardia en mensen
Honden en katten zijn meestal verder niet ziek en eten vaak gewoon goed. Het nadeel is dat deze parasiet besmettelijk is. Ook andere honden en katten en zelfs mensen kunnen worden besmet. Bij de mens kan de parasiet ook problemen geven met de darmen en de ontlasting. Vooral kleine kinderen en volwassenen met een verminderde weerstand zijn gevoelig voor deze parasiet.

Onderzoek ontlasting
Om vast te stellen of Giardia de oorzaak is van de diarree moeten we de ontlasting onderzoeken. Omdat de parasiet niet constant in de ontlasting aanwezig is, vragen wij u om van drie dagen ontlasting op te vangen en dit naar de praktijk te brengen. In deze ontlasting kunnen we dan door middel van een test de parasiet aantonen.

Behandeling Giardia
Als blijkt dat Giardia in de ontlasting aanwezig is, gaan we behandelen. Soms is het nodig om alle dieren in het huishouden te behandelen. Dit hangt af van de situatie. Daarnaast is het belangrijk om niet alleen het dier met de klachten, maar ook de omgeving te behandelen. Op deze manier worden ook de cystes vernietigd die de hond of kat via de ontlasting verliest. De volgende maatregelen dienen uitgevoerd te worden om tot een afdoende resultaat te komen:

  • Was uw hond en/of kat om de cystes van de vacht te verwijderen.
  • Was dekens, kleden, manden en dergelijke regelmatig zo heet mogelijk.
  • Reinig speeltjes, kattenbak, voer- en drinkbakken regelmatig met heet water en droog ze daarna goed af. De cysten blijven in vochtige omgeving namelijk erg lang leven.
  • Maak gladde oppervlaktes met heet water schoon en desinfecteer wanneer mogelijk. Droog daarna goed.

 

Wanneer de behandeling afgerond is, wordt de ontlasting nog een keer gecontroleerd om er zeker van te zijn dat de infectie onder controle is

Pijn

Als baasje is het soms lastig te bepalen of uw hond pijn heeft. Daarom willen wij u graag informeren over pijngevoeligheid bij dieren. Als dierenartsen hebben we een eed afgelegd om het lijden van dieren te genezen of te verzachten. We streven er altijd naar om huisdieren zo gelukkig mogelijk te maken. Een dier maakt meestal erg weinig geluid als hij pijn heeft. Dit komt voort uit een sterk overlevingsinstinct. In de vrije natuur mag een dier geen zwakte tonen in de groep. Ze moeten pijn verbergen om niet door roofdieren te worden aangevallen. Veel huisdieren lijden daardoor in stilte. Dit maakt pijn zo moeilijk te herkennen. Echter de pijngevoeligheid is dezelfde als bij ons. 

Waar moet u als huisdiereigenaar op letten? Wat zijn mogelijk tekenen van pijn? Uw hond: 

  • Is kreupel of stijf bij het opstaan of lopen.
  • Ontwikkelt een humeurig gedrag. 
  • Staat en loopt met een kromme rug.
  • Gaat slapen in een andere positie dan u gewend bent.
  • Ontwikkelt een verminderde eetlust.
  • Knarsetandt en kwijlt.
  • Ademt meer opvallend en met open mond.
  • Blijft vaker op de slaapplaats liggen of kruipt weg op plaatsen waar u dat niet gewend bent.
  • Wil niet meer spelen en luistert minder goed naar commando’s.


Let op!
Let op bij zeer erge pijn, bijvoorbeeld pijn bij een hernia, een heup uit de kom of een gebroken poot. In die gevallen gaan sommige dieren janken, sommige ook niet. Sommige hondenrassen hebben bijna altijd een goed humeur en blijven kwispelen, zelfs bij erge pijn.

Pijnbestrijding
Wat te doen wanneer uw dier pijn heeft? Geef nooit zomaar een pijnstiller uit het eigen medicijnkastje zonder contact met je dierenarts op te nemen. Sommige pijnstillers zijn heel schadelijk, bijvoorbeeld paracetamol, aspirine, morfinederivaten en sommige ontstekingsremmers. Maak een afspraak voor een diagnose en een correcte behandeling bij ons op de dierenkliniek.

Onze speciale programma's voor honden

Wilt u volledig ontzorgd worden en beste preventieve behandeling voor uw hond? Lees dan verder over ons Vetplan®.

Actueel / blog

Actuele berichten over bepaalde producten, technieken, regelgeving of gezondheidsproblemen kunt u lezen in onze blog.

Wilt u meer weten of heeft u een opmerking, neem contact met ons op.

Gezelschapsdieren

Voorkom een zwerfkat!

Populatie zwerfkatten In Nederland hebben we momenteel een zeer grote populatie zwerfkatten. Katten worden gedumpt of lopen weg en planten zich vervolgens in rap tempo

Lees verder »