logo-liesvelt-202303

Achtergrondinformatie aandoeningen bij katten

Op het internet is meer of minder uitgebreid informatie voorhanden over aandoeningen bij katten. Niet alle informatie klopt helaas. Over een aantal onderwerpen willen wij u graag meer informatie geven. Mocht u graag meer informatie willen over een ander onderwerp, neem gerust contact op.

Een volledig overzicht

Astma

Astma of allergische bronchitis komt regelmatig voor bij de kat. In de meeste gevallen uit het zich enkel door een droge hoest. Soms zijn ze benauwd en ademen snel. Vaak wordt het hoesten verward met een dwarszittende haarbal. Een haarbal wordt op den duur uitgebraakt, bij astma of bronchitis probeert een kat slijm op te hoesten om het vervolgens door te slikken, dan is het “weg”.

Prikkels
De luchtwegen van een kat met astma zijn hyperreactief en reageren op prikkels waarop normale longen niet zouden reageren. Deze prikkels kunnen bijvoorbeeld sigarettenrook zijn, pollen of huisstofmijt. Ook overgewicht speelt een rol bij astma. Als reactie zwelt de wand van de luchtweg op, wordt er veel vocht geproduceerd en knijpen de luchtwegen samen. Hierdoor ontstaat een vernauwing of verstopping van de luchtwegen die zich uit als een astma-aanval, waarbij de kat moeite heeft genoeg lucht binnen te krijgen.

Vaststelling en behandeling
Door middel goed klinisch onderzoek en het nemen van röntgenfoto’s van de thorax is astma vast te stellen. De behandeling bestaat enerzijds uit medicatie verkrijgbaar bij ons op de kliniek en anderzijds is het aan te raden om uw kat zo min mogelijk met stof, sigarettenrook etc. in aanraking te laten komen. Wanneer uw kat een overdadige conditie heeft, is het afvalprogramma een goede optie. Wij helpen u er graag mee! Aangaande de medicatie zijn er direct prednison-achtige middelen (corticosteroïden) nodig en is er na enkele weken een speciaal ontworpen inhalator voorhanden die levenslang moet worden toegediend. Om te zien hoe een inhalator werkt, kunt u het volgende filmpje bekijken. Het enorme voordeel van het gebruik van een inhalator is dat alleen de luchtwegen blootgesteld worden aan corticosteroïden en indien nodig luchtweg verwijdende medicijnen. De rest van het lichaam wordt dus niet belast met de schadelijke gevolgen van deze medicatie.

Dementie

Bij katten komt dementie vaker voor dan je zou denken. Meer dan de helft van de katten tussen elf en vijftien jaar vertoont minstens één gedragsprobleem als gevolg van de hoge leeftijd. Bij katten tussen zestien en twintig jaar is dit al bij tachtig procent van de dieren! Allereerst is het van belang vast te stellen of een mogelijke dementie bij uw kat speelt. U kunt het aan de volgende verschijnselen merken. Uw kat:

  • Wordt vergeetachtig. Hij blijft buiten bij slecht weer of hij vindt zijn weg naar huis niet meer terug. Soms weet hij niet meer waar de kattenbak staat en doet hij zijn ontlasting op andere plaatsen in huis.
  • Lijkt verward. Ze kent soms de eigenaar of andere dieren in het huishouden niet meer.
  • Heeft last van gedragsveranderingen. De kat vindt aaien niet meer prettig en vraagt minder aandacht.
  • Heeft last van veranderingen in het slaap-waakritme.


Klinisch onderzoek

Om te weten of de gedragsproblemen van uw kat enkel te wijten zijn aan dementie, kunnen wij een klinisch onderzoek doen. Er kan immers ook letsel zijn aan de ogen of de oren waardoor het dier minder goed ziet of hoort. Dit geeft vaak dezelfde klachten als dementie. Ook kunnen er problemen zijn met de suikerbalans (diabetes), met de nieren of met de schildklier. Dit gaat meestal samen met een hoge bloeddruk. Door middel van bloedonderzoek bij ons op de praktijk is dit te constateren. Vroege diagnose leidt tot een hogere kans op een goede behandeling. Ook kunnen wij een bloeddrukmeting voor u verzorgen.

Vastgestelde dementie
Wanneer wij alle oorzaken hebben uitgesloten en de diagnose dementie is, kunt u een aantal zaken doen om het leven van uw demente huisdier zo aangenaam mogelijk te maken:

  • Verander niets in de vertrouwde omgeving.
  • Zet een paar extra kattenbakken op goed bereikbare plaatsen.
  • Laat de kat niet meer buiten, hij kan mogelijk verdwalen.
  • Speel nog een halfuurtje voor hij gaat slapen, dan zal hij gemakkelijker heel de nacht doorslapen.
  • Eventueel is er nog medicatie mogelijk. Bespreek dit met een van onze dierenartsen op de praktijk.

Altijd het beste voor je kat

Wij zoeken altijd naar de beste behandeling voor uw kat. Overleg met u gedurende het hele traject vinden wij van groot belang.

Actueel / blog

Actuele berichten over bepaalde producten, technieken, regelgeving of gezondheidsproblemen kunt u lezen in onze blog.

Wilt u meer weten of heeft u een opmerking, neem contact met ons op.

Gezelschapsdieren

Voorkom een zwerfkat!

Populatie zwerfkatten In Nederland hebben we momenteel een zeer grote populatie zwerfkatten. Katten worden gedumpt of lopen weg en planten zich vervolgens in rap tempo

Lees verder »